Frézie (Fresia) a její pěstování

Frézie je krásně vonící květina k řezu, která se může pěstovat také v bytech. Pěstování je náročnější, ale odměna z vůně, kterou vám krásně vonící frézie za vaši péči přinesou, je ještě větší.
Frézie

Frézie (Fresia) a její pěstování

Frézie jsou vděčné zahradní cibulnaté rostliny, které kvetou uprostřed léta. Frézie patří mezi oblíbené silně vonící květiny vhodné k řezu. Pěstují se ve sklenících, ale je možné vysadit frézie na záhony nebo je pěstovat v bytě.

Ideální stanoviště pro pěstování frézií

Frézie vyžadují světlé stanoviště. V létě je vhodné při intenzivním záření rostliny přistínit. Rostliny po výsadbě ve skleníku (na podzim) vyžadují minimální teplotu kolem 17°C (nejlépe 25°C). V zimě by teplota u frézií neměla klesnout pod 10°C .

Zálivka a vzdušná vlhkost

Zálivka by měla být pravidelná, nejlépe odstátou dešťovou vodou. Rostliny zaléváme ke kořenům. Nesnáší přemokření zeminy. Rostliny mají rády vyšší vzdušnou vlhkost, nejlépe kolem 70%. Listy v létě rosíme, aby rostlinám nadměrně neosychaly.

Výsadba frézií na venkovní stanoviště

Hlízky sázejte tak, aby nad nimi bylo tak 3 cm zeminy. Dorůstají totiž až do výšky 50 cm a mohly by se vám při mělkém zasazení vyvracet a polehávat. Výsadba frézií se provádí na jaře. Na podzim je nutné ze země hlízy vyrýt stejně tak jako třeba gladioly, protože jsou to rostliny, které mrazu neodolávají. Aby příští rok kvetly, skladují se tři měsíce při teplotě okolo 25 stupňů a pak se teplota sníží.

Hnojení

Frézie přihnojujeme 1x za 14 dní. Nejlepší pro přihnojování rostlin jsou speciální tekutá hnojiva, která se dobře rozpouští v půdě. Důležité je, vybírat si takové hnojivo, které má vyvážený poměr obsažených složek a má co nejmenší obsah solí.

Množení frézií

Frézie množíme dělením hlíz. Hlízy vysazujeme na upravený pozemek. Sázíme 80 – 100 hlíz na 1 metr čtvereční. Důležité je, aby zemina neobsahovala velké množství solí, protože jsou frézie vyšší obsah solí v půdě citlivé.

Choroby a škůdci

Frézie nejčastěji trpí usycháním listů, sviluškami, třásněnkami, mšicemi.

Pěstování frézií v bytě

Frézii můžeme pěstovat i v květináči v domácích podmínkách. Hlízky frézií můžeme zasadit už v lednu nebo v únoru, kvetou nám pak dříve. Pozor! V bytě i na tom nejsvětlejším místě mají frézie nedostatek světla ke kvetení. Pro dobré zakořenění frézií se doporučuje zasklená lodžie, zimní zahrada nebo vytopený skleník. Teplota je ideální v rozmezí 10 - 15°C. Když frézie nasadí poupata, můžete je pak přenést do teplého bytu, kde vám dokvetou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 10 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies