Fittonie (Fittonia), charakteristika a základní rady pro pěstování

Fittonia je oblíbená pokojová rostlina, jejíž pěstování není nijak složité. Fittonie k nám byly přivezeny roku 1867 z deštných pralesů v Peru a své jméno tyto rostliny zdědily po Elizabeth a Sáře Fittonových.

Fittonia

Fittonie (Fittonia) charakteristika a základní rady pro pěstování

Fittonie k nám byli přivezeny roku 1867 z deštných pralesů v Peru a své jméno tyto rostliny zdědily po Elizabeth a Sáře Fittonových. Fittonie má ráda světlo nebo polostín. Na tmavém místě bledne barva listů. Před přímým sluncem rostlinu musíme chránit. Fittonie je teplomilná rostlina, teplota při pěstování by neměla klesnout pod 18°C. V létě je optimální teplota kolem 20 až 24°C, v zimě 18 až 20°C. Fittonie nesnáší průvan ani prudké změny teploty.

Jak zalévat tuto pokojovou rostlinu?

Fittonie má ráda vodu, a proto by zemina v květináči neměla nikdy vyschnout. Pěstujeme-li rostlinu při nízké teplotě omezíme i zálivku. Vydatně zaléváme měkkou odstátou vodou. Pokud nemá rostlina dostatečnou zálivku, listy odspodu žloutnou. Rostlina potřebuje vysokou vlhkost vzduchu (až 85%). Fittonie jsou tropické rostliny, a proto potřebují denně rosit její nadzemní části.

Hnojení a substrát fittonie

V létě hnojíme fittonii 1x za 14 dní polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny, rozpuštěného ve vodě. Přesazujeme je na jaře, 1x za rok. Dno květináče vysypeme malými kamínky, aby mohla odtékat přebytečná voda, zeminu při přesazování příliš nestlačujeme. Fittonie má ráda lehkou a propustnou zeminu z části složenou z rašeliny. Nejvhodnější pěstební substrát se skládá z 1 dílu listovky, 1 dílu rašeliny, 1 dílu kompostové zeminy a 1 dílu písku. Ideální Ph substrátu pro pěstování fittonie je 5,5 – 6,5.

Množení

Rostlinu rozmnožujeme dělením kořenů rostliny a nebo také z vrcholových řízků odebraných na jaře. Rostlina velmi dobře zakořeňuje. Vhodné pro lepší zakořenění fittonie množené vrcholovými stonkovými řízky je, abychom konce rostlin namočili do stimulátoru a nové rostlinky přikryli průhlednou fólií.

Choroby a škůdci fittonie

Mezi nejznámější škůdce, kteří na rostlině škodí jsou svilušky, třásněnky, červci, mšice a červci.

Druhy fittónií

  • Fittonia albivensis
  • Fittonia albivensis "Argyroneura"
  • Fittonia albivensis "Verschaffeltii"
  • Fittonia argyroneura
  • Fittonia gigantea
  • Fittonia verschaffeltii

Další články o pokojových rostlinách

Pokojové rostliny a jejich rozmnožování

Pokojové rostliny potřebují tvarování a zastřihávání

Květináče pro pokojové rostliny - jak lahodit oku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies