Fíky – co o nich ještě nevíte

Fíky v nás evokují představu dálek a exotiky. Na čerstvé v našich obchodech moc často nenarazíme, zato na sušených si můžeme pochutnávat celý rok. Na svátečním vánočním stole by určitě nebudou chybět.

Fíky

Původ a rozšíření fíkovníků

Historie fíkovníků je dlouhá jako lidstvo samo. Jejich původní pravlast neznáme, ale latinský název carica pravděpodobně odkazuje na oblast Karie v Malé Asii. Dnes jsou hojně rozšířené ve Středomoří, např. ve Španělsku, Portugalsku, severní Africe, Turecku, Řecku a Itálii.

Fíkovník v pokoji

Fíkovník neboli smokvoň obecná /Ficus carica/ patří do rodu Ficus, který zahrnuje na 2000 druhů. Patří k nim i velmi oblíbené pokojové rostliny, např Ficus benjamina, Ficus elastica nebo Ficus lyrata.

Složité opylování

Fíkovníky se pěstují pro své ovoce a rostou buď jako stromy, nebo jako keře. Plodit začínají ve 3.-4. roce. Předtím však musí proběhnout opylování , které obstarává druh malých vos zvaných stehnatky. Ty jsou uvězněny v dutém květenství hruškovitého tvaru, tzv. sykoniu, které je opatřeno malým otvorem. Během roku dozrávají dva druhy fíků – jarní a letní.

 

Jarní kaprifíky /kozí fíky/ mají jen jediný úkol – umožnit, aby samičky stehnatek vylíhlé z vajíček uvnitř květenství mohly být oplodněny samečky, kteří pak hynou.

 

Letní, pravé fíky, zvané mammoni, které zrají od poloviny srpna až do října, jsou opyleny samičkami stehnatek. Celý cyklus se opakuje na podzim, kdy v kaprifících opět přezimují nakladená vajíčka.

Tři varianty fíkovníků

  • Adriatická – vyšlechtěné odrůdy plodí fíky bez oplodnění, jejich plody nemají jadérka. Obliba této varianty stoupá.
  • Smyrenská – zatím převažuje. Plody mají po oplození uvnitř množství nažek /“jadérek“/.
  • San Pedro – první plody plodí bez oplození, druhé letní opylení už ale potřebují.

Proč jsou fíky tak zdravé?

Najdeme v nich celou řadu vitamínů a minerálů: vápník, fosfor, hořčík, železo, vitamíny B1, B2, malé množství vitaminu C. Mají lehce projímavý účinek, mohou proto posloužit jako mírné přírodní projímadlo.

Pěstování doma

Není nemožné si pochutnat i na doma vypěstovaných fících. Musíme jen dbát na to, aby fíkovníky měly v létě co nejvíce slunce /proto je umisťujeme na jižní svahy/ a v zimě je necháme přezimovat ve skleníku, v němž teplota nesmí klesnout pod -10 °C.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies