Fasády ze dřeva

Dřevo, jako přírodní materiál působí esteticky nejen na vaší podlaze či v podobě nábytku, ale můžete jím obložit i váš dům. Podívejte se, jaký druh dřeva je nejideálnější a kolik za něj zaplatíte.

Fasády ze dřeva

Fasády ze dřeva

Jestliže jste se právě rozhodli, že obložení dřevěnými obklady je pro váš dům tím nejlepším řešením, přesvědčte se o tom, zdali jste dostatečně informováni a jestli jste schopni o ně náležitě pečovat. Dřevo potřebuje čas od času natřít vhodnou nátěrovou látkou a asi nejdůležitější je prvotní úprava, abyste předešli vlhnutí a následnému zplesnivění či kroucení obkladů.

Jaké dřevo je nejvhodnější?

Přestože je výběr dřevin poměrně vysoký, některé dřevěné obklady jsou méně vhodné a potřebují častěji upravovat. Existují ale obklady, které jsou díky svému složení téměř nezničitelné a dokonce přežijí i váš dům.

Těmi jsou obklady Twinson, které jsou kombinací dřeva a PVC. Nepotřebují téměř žádnou údržbu a v případě znečištění jdou snadno omýt vodou či vhodným čistícím přípravkem. Jsou pevné, neštěpí se, nezarůstají mechem, jsou odolné proti vodě, hmyzu, plísním i houbám. Cena za 1 bm se pohybuje okolo 200 Kč.

Méně odolné, než výše uvedené, jsou termodřeviny, které se zpracovávají při velmi vysoké teplotě (212°C). Touto vysoušecí metodou se ze dřeva vylučuje pryskyřice a jeho následná úprava je mnohem snazší. O termodřeviny (Thermowood) se musí pečovat daleko více než je tomu u obkladů Twinson. Za 1 bm termoobkladů zaplatíte okolo 80 Kč.

Nejlevnější, avšak nejvíce náročný na údržbu je smrk, dále severský modřín a borovice. Smrk bývá používán nejčastěji, ale jeho životnost je nízká (cca 50 let). U severského modřínu je životnost dvojnásobná a borovice vydrží cca 60 - 70 let. Tyto dřeviny vyžadují pravidelnou péči. Pořídíte je již od 40 Kč za 1 bm.

Vybíravější zájemci si mohou fasády ze dřeva pořídit z exotických dřevin, jako jsou např. teak, bambus, massaranduba, kokos, ipé či eben. Tyto obklady jsou více odolné proti vlhkosti a jejich životnost a především cena je mnohem vyšší.  Např. za 1m2 dřeviny massaranduba zaplatíte zhruba 1200 Kč.

Montáž dřevěných obkladů

Zkušenější a zručnější z vás si mohou dřevěnou fasádu namontovat sami. Obklady se umisťují na předem připravený rošt (stejně jako u pokládání dřevěných palubek) a mezera mezi zdivem a obklady by měla být mezi 10 - 15 cm, jež můžete zaplnit třeba minerální vatou.

Při výběru dřevěných obkladů vždy dávejte pozor, abyste nevybrali dřeviny se suky, prasklinami nebo jinou povrchovou závadou. Pamatujte, v jakém prostředí váš dům stojí, jestli ve vlhkém či příliš suchém. Podle toho pak pořídíte nejvhodnější dřevinu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies