Exotická zelenina na vaší zahradě

Vypěstujte si na své zahrádce netradiční druhy zeleniny. Seznámíme vás s pěstováním topinamburu, artyčoku, fenyklu, zázvoru a chřestu.

Zázvor

Topinambur

Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus L.) zvaná častěji jen topinambur (případně židovské brambory), je druhem slunečnice, která je pěstována pro své hlízy s nasládlou chutí. Hlízy lze konzumovat syrové a nebo je tepelně upravit a podávat jako přílohu k pokrmům. Je nenáročná na pěstování, dobře snáší vlhké i suché polohy. Hlízy nejsou poškozovány ani silnými mrazy, je proto vhodná i pro pěstování v podhorských a horských oblastech.

Artyčok

Artyčok zeleninový (Cynara scolymus L.) je statná víceletá bylina, u které lze konzumovat zdužnatělé lůžko nerozvinutého květu. Artyčok obsahuje pro tělo velmi prospěšné bioflavonoidy, které chrání náš organismus proti působení škodlivých volných radikálů. Artyčoku se daří v teplejších oblastech, ve kterých se pěstuje například vinná réva. Nesnáší teploty pohybující se pod hranicí -10°C. Půda musí být bohatá na živiny, hluboko propracovaná a dostatečně vlhká.

Zázvor

Zázvor (Zingiber officinale) je vytrvalá rostlina s charakteristickým dužnatým a hlízovitě ztlustlým oddenkem různých tvarů. Ten lze použít čerstvý i sušený. Má sladce kořeněnou chuť s nádechem citrónu. Pěstovat jej můžeme v bytě i ve skleníku. Stačí si v obchodě zakoupit oddenek zázvoru s pupeny, který mírně seřežeme (na 3 až 4 centimetry) a zasadíme do zahradního, dobře propustného substrátu. Má rád slunné stanoviště.

Fenykl

Fenykl (Foeniculum) je jednoletá rostlina, jejíž listy se podobají kopru. Rozlišujeme dva hlavní druhy fenyklu - hořký (boloňský fenykl, zvaný také finocchio) a sladký. Jejich chuť je dána zastoupením hořce či sladce chutnajících olejů. Pěstovat jej můžeme na záhoně, obvykle se pěstuje jako dvouletá rostlina. Na stanoviště jej vyséváme v červenci, případně si předem předpěstujeme sazenice v pařeništi. Má rád propustné, hluboké, vápenaté půdy a dostatek slunce.

Chřest

Chřest (Asparagus officinalis), lidově zvaný „špargl", je vytrvalá rostlina s bohatě větvenými lodyhami a tenkými lístky zvanými fylokladie. Je velmi podobný asparágusu, který známe z květinářství. Chřest je velmi oblíbenou zeleninou labužníků. Obvykle je k dostání ve větších marketech, vypěstovat si jej ale můžeme i na zahrádce. Vyžaduje lehké, hlinitopísčité půdy a pravidelnou péči. První výhony chřestu lze sklízet třetím rokem, na stanovišti vydrží 10 až 15 let. V našich klimatických podmínkách lze pěstovat tzv. „Ivančický chřest".

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies