Erdelteriér - rozený hlídač a dobrý společník

Erdelteriéři byli používáni k lovu medvědů, vlků, divočáků a jelenů, ale také k lovu vyder. Erdelteriér je věrný, přátelský, energický, oddaný společník a dobrý hlídač. Má ovšem velký sklon ke rvačkám.

Erdelteriér

Erdelteriér a jeho původ

Erdelteriér pochází z Yorkshiru v Anglii, kde ho v minulém století dělníci z Leedsu vyšlechtili křížením staroanglických hrubosrstých černotříslových terierů s vydraři a získali tak všestranného „krále terierů”. Erdelteriéři byli používáni k lovu medvědů, vlků, divočáků a jelenů, ale také k lovu vyder.

Charakteristika a povahové rysy psa

Erdelteriér je věrný, přátelský, energický, oddaný společník a dobrý hlídač. Má ovšem velký sklon ke rvačkám. Erdelteriér je tvrdý, houževnatý a sloužil jako policejní pes, strážce i posel. Nebýt jeho vrozené paličatosti, byl by to při dobrém výcviku velmi oblíbený a úspěšný pracovní pes.

Erdelteriér a jeho výška, váha, srst

Kohoutková výška psa je 58 - 61 cm, feny 56 - 59 cm. Váha je úměrná výšce, pohybuje se v rozmezí 20 – 23 kg. Erderteriér má krátkou, drátovitou, lesklou a hrubou srst. Zbarvení je tmavošedé nebo černé s tříslovou hlavou, ušima, spodinou těla a nohama.

Péče o srst erdelteriéra

Pouze v období línání je nutné denní kartáčování k odstranění uvolněné srsti. Velkou výhodou erdelteriérů je, že při línání neztrácejí mnoho srsti. Psa koupejte jen v případě nutnosti. Uši psa je nutné udržovat v čistotě, drápky krátké.

Výchova erdelteriéra

Vzhledem k rychlému vývoji je potřeba začít s velmi důslednou výchovou již v ranném věku štěněte. Erdelteriér se dožívá průměrného věku 13 let, ale i déle.

Pohyb psa

Snažte se zajistit erdelteriérovi hodně pohybu, protože jej potřebuje. Až pes dospěje, můžete jej opatrně naučit běhat za svým kolem. Erdelteriér má velmi rád vodu.

Erdelteriér – zajímavost

Erdelteriéři byli používáni v zákopech ve Flandrech jako strážní a kurýrní psi. Za statečnost v poli získal jeden z erdelteriérů, Jack, Vítězný kříž in memoriam.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies