Enkaustika – malování horkým voskem

Vy ještě neznáte enkaustiku? Věřte, že jakmile ji jednou vyzkoušíte, nebudete chtít přestat. Enkaustika je nenákladná technika, kterou se můžete naučit sami a s její pomocí tvořit nejen pro vlastní potěšení, ale také vyrábět originální dárky, které překvapí i vaše milované.

Enkaustika

Enkaustika – pozoruhodné malování horkým voskem

Enkaustika znovu nabývá ztracenou slávu. Známá je již doby antiky, moderní technologie ji ale posunuly dále. Zatímco kdysi se horkými vosky zdobilo především dřevo, mramor a hliněné destičky, dnes můžete enkaustickou malbou ozdobit narozeninové přání, velikonoční vajíčka nebo klasický enkaustický karton, který pak zarámujete a použijete třeba jako obraz.

Jak se maluje horkými vosky aneb žehlička není jen na žehlení

A jak se vlastně horkými vosky tvoří? Speciální voskovky nanesete na enkausickou žehličku, kde se rozpustí a následně různými tahy po enkaustickém papíru vytváříte abstraktní obrazce. Pakliže jste ale začátečník, postačí vám obyčejná, stará nenapařovací žehlička, voskovky značky KOH-I-NOOR a křídový papír vyšší gramáže (ideálně 250 g/m2).

Mezi hlavní tahy pak patří táhnutí celou plochou žehličky ze strany na stranu či zhora dolů, obtiskávání žehličky na papíře, kroucení okolo své osy, táhlý cik cak pohyb seshora dolů a přitom také ze strany na stranu, vlnkování (místo souvislého tahu děláte vlnky), malba hranou nebo pouze špičkou žehličky a mnohé další. Stačí trocha fantazie a na další tahy časem přijdete sami. Existuje samozřejmě spousta kurzů věnovaných enkaustice, učit se ale také můžete z nejrůznějších knih či videokurzů, z nichž jeden základní najdete také zde pod článkem.

Enkaustika pro pokročilé - vytvořte si vlastní enkaustický obraz!

Enkaustika, to ale není jen žehlička, jsou zde i další příslušenství: enkaustické pero s nejrůznějšími násadami (kulatá, čtvercová, trojuhelníková, hrot) – slouží k malování detailů, s pomocí hrotu pera můžete také malovat konkrétní tvary; horkovzdušné pistole (začátečníci si vystačí i s fénem) enkaustická nahřívací deska, na které můžete malovat přímo voskovkami nebo štětcem, který do rozpuštěných vosků namáčíte. Výhodná je samozřejmě i speciální enkaustická žehlička – drží konstantní teplotu, takže se vám vosk nepřehřívá, je odlehčená a mnohem lépe se s ní pracuje.

Příklady enkaustického tvoření si můžete prohlédnout ve fotogalerii níže.

Tvořte s námi!

Svíčky - domácí výroba

Malování barvami na sklo

Vyzkoušejte savení textilu

Výroba valentýnského dárku

Vytvořte si vlastní náušnice!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies