Endoskopie jako veterinární metoda

Další vyšetřovací metoda, která našla velké uplatnění při diagnostice a léčbě domácích mazlíčků a zvířat vůbec. Kdy tuto metodu veterinární lékaři nejčastěji využívají a jak endoskopy vypadají?

Pes vyšetřován u zvěrolékaře

Pohled dovnitř

Endoskopie dovolí veterináři podívat se do těla zvířecího pacienta bez chirurgického zákroku, což je hlavní výhodou endoskopie. Možná to ani netušíte, ale endoskopy se používají celkem běžně. Patří mezi ně krátké duté nástroje, nálevkovitého tvaru, do kterých veterinář nahlíží okem, určitě je z ordinace dobře znáte. Veterináři je každodenně používají k vyšetření hrtanu, zvukovodu, nosní dutiny i pohlavních cest.

Optické nástroje

Každodenní endoskopy tedy znáte, ale ty ostatní jsou trochu složitější. Jde o různě dlouhé a silné optické přístroje. Princip endoskopie spočívá ve vedení světla pomocí optických kabelů. Takové endoskopy se pak dají ještě rozdělit na ohebné a pevné.

Pevné endoskopy jsou tubusy z materiálu, který se dá sterilizovat a desinfikovat. V tubusu je umístěna soustava čoček. Světlo je od zdroje vedeno světlovodným kabelem do svítilny a obraz osvětleného místa pak může lékař sledovat okulárem nebo kamerou. Po pevném endoskopu veterinář sáhne v případě vyšetření nepříliš vzdálených míst od povrchu, tedy k vyšetření nosních dutin, pochvy, kloubů nebo močového měchýře. Uplatňuje se také v případě, kdy cesta pro zavedení není komplikovaná záhyby.

Ohebné endoskopy využívají vlastnosti světlovodných vláken, která jsou vedena ve svazku. Ohebnost pomůže vyšetřit trávicí trakt. Jícen, žaludek a dvanáctník se vyšetřují gastroskopem, tlusté střevo kolposkopem a dýchací cesty bronchoskopem. Ohebný endoskop se ovládá dvěma kolečky, na která jsou napojena lanka zabudovaná v obalu endoskopu. Tyto lanka umožňují hýbat koncem endoskopu. Nejmodernější endoskopy mají přímo v sobě zabudovanou mikrokameru.

Nutná je anestezie

V případě, že vašeho mazlíka vyšetření pomocí endoskopu čeká, anestezii se nevyhne. Endoskopie se nejčastěji využívá u ptačích pacientů, používá k vyjmutí cizích těles, která uvíznou v jícnu. U psů a koček se endoskopem nejvíce vyšetřuje žaludek a tlusté střevo, v případě podezření na cizí těleso, které není vidět na rentgenu. U velkých psů je častě vyšetření kloubů, spojené s odstraněním kousků ulomené chrupavky.

Před endoskopií trávicího traktu je nutná hladovka, aby byt trávicí trakt prázdný a sliznice čistá. Jedině takto je možné posoudit stav sliznice, popřípadě odebrat vzorky pro mikrobiologické a histologické vyšetření.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies