Endokardióza, kardiomyopatie u psů

Mezi nejčastější onemocnění srdce u psů patří kardiomyopatie a endokardióza. U malých plemen se častěji vyskytuje endokardióza (deformace srdečních chlopní), u velkých psích plemen se častěji vyskytuje kardiomyopatie (degenerace srdečního svalu).

Spící pes

I psy trápí srdeční vady

Srdeční vady mohou být vrozené a nebo získané. Vrozené vady nebývají příliš časté a představují průměrně 5% veškerých srdečních vad u psů. 95% srdečních vad se projeví v průběhu života.

Malá a velká psí plemena – srdeční vady

Mezi nejčastější onemocnění srdce u psů patří endokardióza a kardiomyopatie. U malých plemen se častěji vyskytuje endokardióza (deformace srdečních chlopní), u velkých plemen se častěji vyskytuje kardiomyopatie (degenerace srdečního svalu).

Endokardióza - deformace srdečních chlopní

Endokardióza je degenerativní onemocnění srdce, které postihuje zejména malá psí plemena ve vyšším věku (nejčastěji jezevčíci, kavalír king charles španělové, knírači, pudlové, jokšíráci). Poškozenou chlopní krev neproudí jedním směrem (ze síně do komory), částečně se vrací nedovřenou chlopní zpět do síně a za chlopní víří, čímž se zvýší vnitřní tlak. Změny toku krve vyvolávají nad chlopní slyšitelný šelest. V pokročilém stádiu endokardióza zvýší tlak také v ledvinách, následkem vzniká edém jater, sleziny a ostatních orgánů břicha.

Kardiomyopatie - deformace srdečních chlopní

Kardiomyopatie je specifické srdeční onemocnění, které postihuje přenos vzruchů v srdci (srdeční buňky nejsou schopny normálních kontrakcí) zejména u psů ve věku 2 až 7 let. Nejčastějším příznakem kardiomyopatie je komorová arytmie, která v případě méně rozvinutého onemocnění nemusí být vůbec diagnostikována.Pokročilá kardiomyopatie může způsobit syndrom náhlé smrti.

Péče o psího pacienta

Pokud máme podezření na srdeční vadu, je vhodné nechat psa vyšetřit veterinárním lékařem, který v případě potvrzení vady zahájí vhodnou léčbu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies