Ekozahrada – zahrada podle zákonů přírody

Ze všech stran slýcháváme o ekologických dopadech našeho neetického zacházení s přírodou a přírodními zdroji, a slovo ekologie je skloňováno ve všech pádech. A co víc, ekologické myšlení prorazilo dokonce i do navrhování a úpravy zahrad.

Zahrada

Ekologie prorazila i do zahrad

Kdysi stála na místech domů, továren, silnic i zahrad divoká příroda, která živila zvířata, hostila rostliny, okysličovala vzduch a vytvářela procesy, které potřebujeme k přežití. Dnes díky výfukům aut, továrních zplodin, chemických prostředků a neekologickému způsobu života vůbec ničíme vše, co bylo stvořeno pro život. Naštěstí si začínáme uvědomovat dopady našeho jednání a snažíme se tento stav změnit. Ekologickým způsobem vytváření zahrad se zabývá tzv. permakultura.

Permakultura

Permakultura se zabývá takovým stylem vytváření zahrad a prostředí, ve kterém člověk žije, který zajistí blahobyt člověka, ne však na úkor rostlin, zvířat a životního prostředí. Základními principy permakultury je respektování přírodních zákonů, péče o planetu, produkování jen recyklovatelného odpadu a etické zacházení s přírodními zdroji.

Jak vypadá ekozahrada

Ekozahrada je zahrada, do které příliš nezasahujeme, zvláště ne chemickými prostředky. Je v souladu s přírodou, domovem mnoha živočichů, je místem, které lze uvést zpět do života. Nic není považováno za přebytečné, každý list se dá znovu zužitkovat. Příroda sama sklízí, zásobuje, recykluje a zavlažuje.

Výhody ekologické zahrady

Ekozahrada je méně náročná na údržbu, neprodukuje žádný odpad, plodí čisté bylinky, ovoce a zeleninu, je zdrojem nekonečného objevování a energie a přináší nám pocit jedinečnosti a sounáležitosti s přírodou.

Využití dešťové vody

Součástí ekologické zahrady je také dešťová voda. Ze střechy rodinného domu odvede okap do kanalizace za 15 minut srážek až 2 000 l vody. Přitom se jedná o vodu velmi kvalitní a zahradníky vyhledávanou. Zatímco platíme za hektolitry vody na zavlažování půdy (průměrně 100 Kč za 1 den zavlažování), teče nám zadarmo voda přímo z nebe. Proč toho nevyužít? Instalací dešťové jímky můžete snížit své náklady a zároveň umožnit přírodě plnit svou funkci.

Pěstování ovoce a zeleniny

I pěstování ovoce a zeleniny by mělo být podřízeno zákonům přírody. Znamená to nepoužívat chemické postřiky, hnojiva ani jiné umělé přípravky a nahradit je tím, co nám nabízí sama příroda. Tzv. mulč například potlačuje plevel.

Co je to mulč a mulčování

Mulčem může být sláma, posekaná tráva, listy stromů apod. Mulčem můžete pokrýt půdu na zeleninovém záhonku, na poli či kolem stromů. Brání růstu plevele, zvyšuje podíl živin v půdě, udržuje ji vlhkou a kyprou a odstraňuje povinnost okopávat ji na podzim.

Kompost

Pokud máte dostatek kompostu, obejdete se bez umělých hnojiv a to přece v ekologické zahradě jde. Do kompostu můžete dát všechny zbytky jídla, spadlé listí, slámu či trávu, trus domácích mazlíčků i hlínu, čímž opět využijete nevyužité. Kompost můžete použít na záhonky, trávník i ke stromům.

Ekologické zónování zahrad

V ekologickém přístupu k navrhování a realizaci zahrad se uplatnilo tzv. zónování, které rozděluje zahradu na několik zón. První zóna – nejblíže k domu – je nejvíce udržovaná, druhá méně a poslední, pátá zóna se podobá divočině, kde již člověk nemá žádnou moc. První zóna připomíná udržovanou zahradu; v druhé se pěstují byliny a koření a je zde nízký trávník, ve třetí zóně mohou být záhony se zeleninou, jezírko, menší okrasné stromy a keře; ve čtvrté už nacházíme velké stromy a keře a pátá zóna je divokým místem, obydlím pro zvířata, která udržují na zahradě biologickou rovnováhu. Můžete jim zde nosit bobule, naskládat na zem větve pro ježky, vyrobit ptačí budku. Pátá zóna je váš malý národní park.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies