Ekologické čištění vody

V dnešním článku se zaměříme na to, jak ekologicky vyčistit odpadní vodu. Zapotřebí je k tomu tzv. kořenová čistička, kterou si mohou majitelé rodinných domů vybudovat na své zahradě.

Kapka vody při dopadu na hladinu

Seznamte se s kořenovou čističkou

Takzvaná kořenová čistička je vlastně mělká nádrž vyplněná štěrkem, do které se vysazují vhodné bahenní a vlhkomilné rostliny. Přicházející odpadní vodu z domácnosti čistí kořeny těchto rostlin za spolupůsobení bakterií. Takto upravená voda se dá použít například k zalévání zahrady. Je dobré vědět, že nízké teploty v zimě proces čištění nezastaví, pouze jej zpomalí.

K vybudování kořenové čističky je potřeba povolení od stavebního úřadu

Výstavba kořenové čističky je považována za stavbu, proto je nutné získat povolení od stavebního úřadu. Také je vhodné požádat vodoprávní úřad o vyjádření, zda stavba kořenové čističky není v rozporu se zákonem o vodách. K vydání povolení se musí předložit projektová dokumentace zpracovaná oprávněným projektantem.

Umístění kořenové čističky

Čistička by měla být umístěna na slunném místě. Ideální umístění je takové, kdy bude znečištěná voda z domácnosti téci samospádem do kořenové čističky a následně vytékat do připravené nádrže na užitkovou vodu. Pokud takové místo na zahradě nenajdeme, neobejdeme se bez použití čerpadla.

Budujeme na zahradě kořenovou čističku - jak na to?

Hloubka čističky by se měla pohybovat okolo 60 až 80 centimetrů. Na jednoho člena domácnosti počítáme přibližně 5m2 prostoru. Dno čističky vyložíme nepropustnou fólií (alespoň 1 milimetr silnou) a vyložíme kamínky, do kterých následně zasadíme námi vybrané druhy bahenních či vodních rostlin.

Černá versus šedá voda

Rozdělujeme dva základní typy odpadní vody - černou a šedou. Tzv. černá voda je taková, která odchází z toalety. Obsahuje velké množství bakterií, proto ji ekologové nedoporučují znovu využívat. Pokud chceme využít i tuto vodu, je důležité, aby voda prošla odkalovací jímkou (tzn. běžně používaným tříkomorovým septikem). Teprve poté je možné vyčistění odkalené vody kořenovou čistírnou.

Šedá voda je taková, která nám zůstává po vaření, praní a nebo koupání. Tuto vodu lze poměrně snadno vyčistit pomocí zmíněné kořenové čističky. Je ovšem důležité dodržovat určitá pravidla - například nepoužívat v domácnosti těžké chemikálie, bělidla s chlorem, rozpouštědla, apod. Tyto přípravky je nutné nahradit ekologickými, které se v čističce snadněji rozloží.

Bahenní rostliny do kořenové čističky

Vhodné jsou domácí druhy bahenních rostlin, například: Rákos obecný (Phragmites australis), Orobinec širokolistý (Typha latifolia), Orobinec úzkolistý (Typha angustifolia), Chrastice rákosovitá (Phalaris arundinacea), Sitina rozkladitá (Juncus effusus), Zblochan vodní (Glyceria maxima), Zevar vzpřímený (Sparganium erectum), Skřípinec jezerní (Schoenoplectus lacustris) nebo Kosatec žlutý (Iris pseudacorus).

10 důvodů, proč žít ekologicky

Jak ekologicky likvidovat slimáky

Bydlení - bydlíte zdravě?

Zásady BIO pěstování - myslete na naši Zemi!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies