Egyptská mau - inteligentní a nebojácná kočka

Jedná se o starobylé posvátné plemeno. Kočka mau patří k přímým potomkům posvátných koček, jejichž existence sahá až do starého Egypta. Podle některých se již podle hrdého a vznešeného postoje okamžitě pozná, jak se v ní odráží její posvátný původ.

Egyptská mau

 

Historie

 

V překladu z egyptštiny “mau” znamená kočka. Egyptská mau je jediný druh orientálních koček, jehož vývoj probíhal přirozenou cestou. Odborníci tvrdí, že egyptská kočka mau patří mezi nejstarší plemena na světě. V Egyptě byly vyobrazovány kočky, které jsou velmi podobné právě s egyptskou mau.

 

Objevovaly se často na nástěnných malbách, kde byly symbolem boha slunce “Ra” a bohyně “Bastet”, kterým byla přisouzena kočičí podoba. V Evropě se tento druh objevil teprve v polovině padesátých let minulého století. Plemeno mau bylo uznáno nejprve v USA roku 1968, ale světová organizace chovatelů FIFe ho schválila až mnohem později (r. 1994).

 

Egyptská mau

 

Egyptská mau je tedy krátkosrstá kočka s tzv. aguti faktorem (značkovaná kresba). Tečkovaná kresba, která zdobí její srst, nevznikla křížením jako u ostatních koček. Kresba na srsti egyptské mau prý existuje již od nepaměti. Barva srsti může být bronzová, stříbrno-černě tečkovaná nebo dokonce černá kouřová. Je středně velká, má lehce zakulacenou hlavu, uši má větší a vybíhající do špičky. Její oči mají vždy ostražitý výraz a barva očí je jantarová, která se v dospělosti může změnit na světle zelenou. Na jejím ocasu je zřetelné kroužkování a zadní končetiny jsou delší než přední, tudíž se vám může zdát, že stojí na špičkách prstů.

 

V dospělosti váží 2,5 - 5 kg. Egyptská mau má kromě tečkované kresby i další charakteristický znak, což je nápadné písmeno M na jejím čele. Prý má dobrou paměť a zachovala si i své lovecké dovednosti. Většinou uznávají pouze svého pána a cizí osoby vůbec neakceptují. Její březost trvá déle než u většiny ostatních kočičích plemen, což může být také důkaz toho, že egyptská mau je prapůvodní kočičí rasa. Období říje trvá 7 - 30 dní a březost může trvat až 70 dní.

 

Chov

 

Především věnujte dostatečnou péči její srsti. Pak je také důležité, aby měla dostatek volnosti, tudíž jí dopřejte větší výběh. Egyptská mau touží po svobodě, takže pokud ji chcete vypustit na zahradu či dvorek, zajistěte nejprve všechny únikové cesty. Proto se doporučují raději delší vycházky do přírody, ale vždy s vodítkem. Jednou či dvakrát za týden stačí pročesat srst a dbejte i na pravidelnou kontrolu uší, neboť jsou náchylnější na nečistoty.

 

Kontrolujte i délku drápků a pravidelně je zastřihujte. S tím si ale poradí i škrabadla, jež bývají spojená s prolézačkami. Co je na egyptské mau ještě zajímavé? Rozrušení či radost dává najevo překvapivým hlasem. Jedná se o zvuk, který je podobný ptačímu zpěvu. Někteří tvrdí, že se ale více podobá lidskému smíchu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 1.4 Počet: 7 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies