Dveře - pro jaké se rozhodnete?

Jsou vyráběny z různých materiálů a na každý z nich existuje jiný způsob péče. Jejich účelem je oddělit ale i spojit jednotlivé prostory. Je důležité zvolit takový materiál, který bude odolný a kvalitní.

Posunovací dveře

 

Základní rozdělení dveří je na vnější a vnitřní, jenž se jinak označují jako interiérové. Účel vnějších dveří je samozřejmě ochrana a zabezpečení domu či bytu. Mají bránit vniknutí cizích osob dovnitř, tepelně i zvukově izoluje vnější vlivy a také je ovlivňují povětrnostní vlivy.

 

Rozdělení dveří podle způsobu otevření

 

Běžně se setkáváme s otočnými dveřmi, jenž jsou jednou delší stranou přichyceny na dveřní zárubně s panty. Mohou se však otevírat jen jedním směrem, takže si musíte zvolit jestli chcete pravé či levé dveře. Rozhodnete se, kterým směrem si budete chtít otevírat dveře a jestli se budou otevírat dovnitř do místnosti nebo ven. Počítejte s tím, že křídlo dveří vám někde ubere místo, bude vám překážet. Záleží kolik místa ve dveřní oblasti budete chtít obětovat. Když chcete široký průchod, dá se to vyřešit pomocí skládacích dveří. Co vám ale prostoru ukrojí ještě větší kus než běžné dveře, jsou turniketové dveře. Jsou to ty otáčecí.

 

Dalším typem dveří jsou garážové. Mohou být jednokřídlové, dvoukřídlové, či více křídlové, dále existují kyvné, posuvné, skládací a zvedací. Kyvné dveře či jinak “lítačky” se věší pomocí závěsu a tudíž se opírají o 2 strany. Pro průchody bez nehod se vyrábějí částečně prosklené. Posuvný typ dveří se zasunují buď do stěny (pouzdra) či se pohybují podél zdi. Jsou skvělou volbou, pokud chcete ušetřit místo. Pak se můžeme setkat i s falcovými a bezfalcovými dveřmi. Falcové (polodrážkové) dveře vystupují do prostoru a u bezfalcového typu, jsou zarovnány souběžně se stěnou.

 

Rozdělení dveří podle materiálu, z kterého jsou vyrobeny

 

Nejčastějším druhem materiálu je dřevo. To se zpracovává různými úpravami povrchu a zapojuje se zde nejnovější technologie. Esteticky nejnáročnější lidé si určitě vyberou úpravu dýhování - vyrytí dřevěných dýh. Dveře mohou být následně ochráněny lakem, díky kterému se budou krásně lesknout.

 

Mohou být také laminátové dveře, jenž jsou odolnější vůči poškození škrábáním, slunečním zářením či příliš velkou vlhkostí. Vyrábí se i jako imitace dřeva, ale také v různých barvách. Dále si můžete oživit domov skleněnými dveřmi. Prosvětlí vám místnost a získáte tím pro váš dům či byt punc luxusu. Nebo zvolte kombinaci dřeva a skla, když nechcete být příliš vystavení okolí. Jsou i speciální druhy dveří, které jsou například protipožární, jsou také dveře odhlučněné, izolující teplo, bezpečnostní nebo takové, jenž zamezí prostupování kouře.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies