Dům na nožičkách - novinka v bydlení

Vlivem globálního oteplování jsou záplavy stále častější a silnější. Jen při letošních záplavách v Jižní Americe zemřela stovka lidí. Vědci proto vymysleli účinný způsob, jak se chránit: postavili chodící dům.
Chodící dům

Jak vypadá a funguje protipovodňový dům

Tzv. chodící dům je výtvor amerických vědců a dánských umělců a inženýrů z Kodaně. Inspirací byli tvůrcům romští kočovníci žijící v anglickém hrabství Cambridgeshire. Dům měří tri metry a stojí na hydraulických nohách, které dokáží kráčet v jakémkoliv terénu – snese tedy i silný proud vody. Protože voda ze záplav většinou přeruší dodávky elektrické energie, jsou nohy chodícího domu poháněný sluneční a větrnou energií. Nohy jsou ovládány počítačem. 

Vybavení a cena chodícího domu

Chodící dům je zařízen stejně jako ostatní běžné domy – nechybí kuchyně, obývací pokoj ani toaleta. Topí se dřevem. Dům není zdaleka určen jen k ochraně před záplavami – bohatě si jej užijí i dobrodruhové a ti, kteří se rádi stěhují z místa na místo kvůli potřebě změny. Problémem není ani cena domu – odhad se nyní počítá na 900 000 Kč.

Záplavy v ČR a ve světě - budeme využívat chodící dům i my?

Při vzpomínce na povodně v Čechách v roce 1997 a 2002, které byla největší v historii České republiky, možná mnohé napadne, proč tento nápad nevznikl mnohem dříve. Přestože se i u nás usiluje o zlepšení protipovodňové ochrany, chodící domy ještě nemáme a proti síle vody jsme stále téměř bezmocní.

Největšími ztrátami trpí státy mírných pásů, kde velmi často prší. Například v létě roku 2007 v Číně následkem povodní zahynulo více než 17 milionů lidí.

Moderní dům a bydlení - další zajímavé články k tématu:

Bydlení podle zásad Feng shui – kuchyně

Bydlení podle zásad Feng shui – ložnice

Bydlení podle zásad Feng Shui – jak na to?

Chcete svůj vlastní vinný sklípek?

Dlažba nebo plovoucí podlaha?

Oživte si interiér v podzimních tónech


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies