Domácí výroba svíček

Svíčky vám vždy vytvoří hřejivou intimnější atmosféru. Jedná se o krásnou a příjemnou dekoraci. Chcete si vyrobit svíčku dle svého vkusu? Výroba není náročná, zvládne to opravdu každý. Vyrobit si ji můžete z parafinu, včelího vosku či gelu.

svíčky - domácí výroba

 

Materiál

 

K výrobě budete potřebovat buď svíčkový gel nebo nějaký druh vosku - včelí vosk či parafín, do něhož se přidává ještě stearin pro zdokonalení vlastností parafínu. Parafín je nejčastěji používaný materiál k výrobě svíček. Je ideální pro odlévání svíček do forem. Stearin pomáhá, aby vosk pořádně ztvrdnul, prodlouží dobu hoření a také zvyšuje lesk svíčky. K 80 % parafínu se přidává 20 % stearinu.

 

V minulosti se místo včelího vosku používal vosk, který se získával z vavřínu (bobkový list). Včelí vosk jsou prakticky včelí plástve, které se ale nejprve zbaví medu. Včelí vosk byl kdysi drahý, proto si jej mohlo dovolit jen málo lidí. Je 100% přírodní, voní po medu a výhodou je, že pomalu hoří. Koupit si jej můžete ve formě plátů a svíčku z toho vytvoříte pouhým srolováním a přidáním knotu.

 

Manipulace s běžným voskem

 

Vosk byste měli rozpouštět ideálně ve vodní lázni. Až se vosk rozpustí, připravte si formičky, nalijte vosk dovnitř a nechte ztuhnout. Knoty svíček jsou většinou bavlněné a můžete si je dle libosti zkrátit. Ale také seženete zesílené knoty, které mají dole plíšek. Lépe drží tvar a hodí se pro výrobu především gelových svíček. Než vložíte knot do svíčky a než ho zalijete voskem či gelem, musí být knoty napuštěny voskem. Pokud nejsou napuštěné, jakmile jej zalijete, tak se uvolní vzduch a vytvoří se ve svíčce kolem knotu vzduchové kapsy. Pak vám bude svíčka hořit nerovnoměrně.

 

Vosk i gel se dá obarvit či do něj můžete přidat různé vonné esence. Tyto úpravy provádějte u rozehřívání vosku a dávejte tam jen malé množství. Po promíchání můžete klidně přidávat, ale vždy jen po trošce, dokud nebudete spokojeni. Esenciální oleje a barviva by ale měla být vždy taková, jenž jsou přímo určená k výrobě svíček.

 

Návod na výrobu svíček z včelích plástů

 

Před stáčením je musíte pořádně zahřát. V létě vám stačí, když je necháte nahřát na sluníčku a můžete pomalu stáčet. V zimě vám k tomu pomůže nějaká dlaždice, plechová nebo keramická podložka, kterou jen nahřejte na radiátoru či v troubě alespoň na 40 °C. Podložka vás nesmí pálit do prstů. Pak už jen stačí na té nahřáté podložce ty voskové plásty opatrně stáčet.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies