Domácí čaje a jejich léčivé účinky

Obyčejný šálek čaje dokáže zázraky. To, že čaj prospívá našemu zdraví, vědí lidé již od nepaměti. Pravidelným pitím čaje si prodloužíte život a můžete i snadněji zhubnout. Co je ale nejdůležitější, že jsou mnohdy účinnější, než chemií přecpané léky, které stejně ve většině z případů fungují jen jako placebo.

Domácí čaje a jejich léčivé účinky

 

Pokud vás trápí bolesti hlavy, připravte si šípkový čaj

 

Opláchněte šípky a nechte je namočené ve studené vodě (1 l) celou noc. Na druhý den dejte šípky i s tou vodou vařit. Po 10 minutách tam přidejte citronovou šťávu a doslaďte medem dle potřeby. Šípkový čaj musíte pít teplý, protože studený čaj postrádá léčivé účinky. Zbaví vás bolesti hlavy, avšak doporučuje se i při nachlazení, k pročištění močových cest i v případě, že trpíte únavou. Díky šípkovému čaji také zvýšíte svou odolnost vůči infekcím.

 

 

Lipový čaj je první pomoc na bolest v krku

 

Nasbírané a usušené lipové květy posekejte na malé kousky, nasypte je do skleněné či keramické nádoby a zalijte vroucí vodou. Květy by se měly vyluhovat minimálně 15 minut, pak sceďte a můžete nalévat do hrníčků. Jestli si ho chcete nějak osladit, přidejte trochu medu. Tento čaj je nejen výborný na zmírnění bolesti v krku, ale používá se i v případě, že vás trápí žaludeční křeče, kašel a zahlenění, střevní kolika, revma nebo trpíte onemocněním dýchacích cest.

 

 

Pomerančovo-zázvorový čaj

 

Budete potřebovat 2 pomeranče, které si nakrájíte na kousky, a 2 lžíce pokrájeného zázvoru. Vše dejte do konvice a zalijte jedním litrem horké vody. Tento čaj není příliš vhodný pro menší děti, stejně jim nebude chutnat. Je ale nepostradatelným pomocníkem, když nastane období viróz. Pomáhá i těhotným ženám, neboť potlačuje nevolnost.

 

 

Hruškový čaj se skořicí

 

Do 1 litru vroucí vody si nakrájejte 4 velké hrušky, ale nezapomeňte jim odstranit jádřince, pak k nim přihoďte i 2 špetky skořice a 5 nebo 6 hřebíčků. Pokud vám čaj přijde příliš sladký, místo 2 hrušek použijte jablka. Pro některé bude tato kombinace dokonce mnohem lepší.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies