Dokonalý sluch psů - výhoda nebo utrpení?

Sluchový smysl u psů sídlí stejně jako u lidí v uchu. Ušní boltce mají různé tvary a držení podle plemena psa. Nejlepší sluch mají boltce větší a vztyčené, proto i lidé když chtějí lépe slyšet, přiloží dlaň k uchu a zvětšují si boltec.

Pes

Střední ucho se skládá z bubínku a čtyř sluchových kůstek: kladívko, kovadlinka, čočkovitá kůstka a třmínek. Přes kůstky je zvuk přenášen do vnitřního ucha (labyrint). V labyrintu se nachází centrum rovnováhy a je zde vyvoláván také smyslový vjem.

 

Ušní boltec psa se skládá z chrupavky, který obepíná 17 svalů, díky ním může pes hýbat ušima. Pohybem uší si psi pomáhají při vnímání zvuků, pokud mají uši svěšené, napomáhají si nadzvedáním boltců. I psi se svěšenými boltci mají daleko lepší sluch než člověk.

 

Sluch psa je asi dvojnásobně i trojnásobně rozvinutější než u lidí. Člověk vnímá zvukové vlnění o frekvenci 15 000 hertzů, zatímco pes vnímá až 35 000 hertzů. Psi mají oproti lidem obrovskou výhodu ne jen v lepším sluchu. Pokud se chtějí zaměřit pouze na jeden zvuk, dokážou své vnitřní ucho uzavřít, aby ostatní zvuky oddělili. Sluch psa rozlišuje i odstíny a výšku tónů. Pokud člověk vnímá slabý šum na vzdálenost 3 metrů, tento šum slyší pes ze vzdálenosti 24 metrů.

 

Psi slyší daleko lépe než my, a proto jsou některé zvuky pro ně mnohonásobně nepříjemnější než pro nás. V některých případech i nebezpečné. Sirény, rány, výbuchy, troubení ale i hlasitá hudba mohou být pro psa velmi bolestivé. Pokud pes nepřirozeně ohluchne, může se stát, že ztratí smysl pro koordinaci vlastních pohybů.

 

Pes má díky dobře vyvinutému sluchu obrovské výhody, uslyší cizí návštěvníky daleko dříve než je spatříme. Okamžitě pozná, zda jde někdo kolem domu nebo mu narušuje jeho území. Vyvinutý sluch ale vždy není výhodou. Spoustu psů trpí kvůli bezohlednosti jejich páníčků a milovníků pyrotechniky. Pokud se chystáte někde na hudební festival nebo divokou párty, nechte raději své domácí mazlíčky doma. Nevnímají to jako zábavu, ale jako utrpení. Vaši čtyřnozí přátelé vám za to budou vděční mnohem více než si myslíte.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies