Dobroty z kompotů

Máte doma kompotované třešně, broskve, meruňky či višně? Potom pro vás máme pár tipů, jak si osladit den nějakou tou ovocnou dobrotou. Udělejte si trochu času a pusťte se do toho...
Třešně

Kompotované třešně - Buchty s třešňovou omáčkou

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 130 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 40 g droždí
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • máslo na potírání
Náplň a omáčka

Postup

Z droždí, trochu mouky, cukru a vlažného mléka umícháme kvásek, který necháme vzejít. Třešně necháme okapat a šťávu si necháme.


Zbytek mouky a cukru promícháme s vanilkovým cukrem, vejci, rozpuštěným máslem, kváskem a solí. Postupně přiléváme mléko a vypracujeme vláčné těsto. Na teplém místě ho necháme přibližně 40 minut kynout.


Vykynuté těsto rozvalíme a rozdělíme na 20 kousků. Do každého kousku zabalíme třešeň. Buchtičky potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme do pekáče. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme zhruba 20 minut.


Třešňovou šťávu přivedeme k varu. Promícháme pudinkový prášek s cukrem, trochou vody a vmícháme do vroucí šťávy. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Poté vmícháme zbylé třešně s griotkou a podáváme s vychladlými buchtami.

Doba přípravy

90 minut

Kompotované broskve - Tvarohový dort s broskvemi

Ingredience

  • 150 g cukru
  • 400 ml mléka
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g kompotových broskví (okapaných)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 250 g másla
  • 2 žloutky
  • šťáva z citronu
  • 1 balíček vanilkového pudinkového přášku
  • 2 balení dětských piškotů
Na dozdobení
  • 50 g sekaných broskví
  • několik kousků broskví
  • lístečky máty

Postup

Máslo utřeme s 50 g cukru a vanilkovými cukry. Všleháme citronovou šťávu, kůru a žloutky.


Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme krém a za stálého míchání necháme zchladnout. Po částech ho všleháme do žloutkové směsi. Poté vmícháme tvaroh.


Na dno dortové formy naskládáme piškoty. Na ně rozetřeme část tvarohového krému a rozložíme broskve. Celý postup opakujeme, dokud formu nenaplníme.


Dort necháme ztuhnout do druhého dne v chladničce. Poté ho vyjmeme z formy a dozdobíme.

Doba přípravy

40 minut

Kompotované meruňky - Muffiny s meruňkami

Ingredience

  • 1 balení kompotovaných meruněk
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 60 g másla
  • 4 lžíce horké vody
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na formu

Postup

Kompotované meruňky vyklopíme ze sklenice a na sítku je necháme okapat. Šťávu nevyléváme, tu můžeme později použít třeba k ochucení čaje.


Z bílku ušleháme tuhý sníh. Změklé máslo pokrájené na menší kousky, cukr, vanilkový cukr a horkou vodu utřeme do husté pěny. Postupně zašleháme žloutky a připravený sníh z bílků.


Do tohoto základu zlehka po menších částech vmícháme hladkou mouku promísenou s práškem do pečiva a vypracujeme hladké a lehké těsto.


Jednotlivé formy na muffiny pečlivě vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a do dvou třetin naplníme těstem. Navrch každého muffinu položíme kompotovanou meruňku a formu vložíme do trouby, kterou předehřejeme na 180°C. Muffiny pečeme asi 20 minut.

Doba přípravy

40 minut

Kompotované višně - Rýžový koláč s višněmi

Ingredience

Korpus
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • špetka citronové kůry
  • špetka soli
  • tuk a hrubá mouka na formu
Náplň
  • 175 g rýže
  • 150 g cukru krupice
  • 1,5 l mléka
  • 750 g višňového kompotu
  • 100 g mandlových plátků
  • 1/2 balíčku vanilkového pudinkového prášku
  • špetka soli
  • cukr moučka na posypání

Postup

Z droždí, trochy mouky, cukru a mléka umícháme kvásek. Promícháme mouku, cukru, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, sůl, vejce a citronovou kůru. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto.


Rýži propláchneme a se 100 g cukru a špetkou soli vsypeme do horkého mléka. Vaříme 45 minut.


Z pudinkového prášku a zbylého mléka s cukrem připravíme pudink a vmícháme ho do vychladlé rýže. Višně necháme na sítku okapat.


Z vykynutého těsta vyválíme kulatý plát a přeneseme ho do vymazané a vysypané formy. Potřeme ho polovinou rýžové náplně a poklademe okapanými višněmi. Navrch rozetřeme zbylou náplň, nasypeme mandlové plátky a koláč vložíme do vyhřáté trouby. Při teplotě 180 °C pečeme zhruba 20 minut.

Doba přípravy

100 minut

Víte si rady se zavařováním ovoce?

Zavařování švestek
Zavařování rybízu
Hruška a její zavařování
Zavařování borůvek
Zavařování angreštu
Zavařování jahod
Maliny a jejich zavařování
Brusinkový kompot
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies