Dobrman - věrný společník policie

Dobrman je veselý a dosti temperamentní pes. Vyniká ostražitostí a nebojácností, je vynikající hlídač a obranář. Vážným problémem, kterým dobrmanové často trpí, jsou nemoci srdce.

Dobrman

Dobrman a jeho původ

Dobrman vznikl v sedmdesátých letech 19. století, kde německý výběrčí daní použil Louis Dobermann rotvajlera, německého pinče, výmarského ohaře, anglického greyhounda a manchesterského teriéra k vytvoření tohoto plemene. Standard plemene pochází již z roku 1900.

Charakteristika a povahové rysy psa

Dobrman je veselý a dosti temperamentní pes. Vyniká ostražitostí a nebojácností, je vynikající hlídač a obranář. Založením je dobrman mírumilovný, přátelský, v rodině velmi přítulný a milující děti. Přilne však jen ke členům rodiny svého pána. Dobrman potřebuje pevnou ruku, ale může být i oddaný a milý společník.

Dobrman a jeho výška, váha, srst

Průměrná výška dobrmana se pohybuje v rozmezí 68 až 72 centimetrů, u fen 63 až 68 centimetrů. Váha se pohybuje v rozmezí 40 až 45 kilogramů u psů, u fen průměrně 32 až 35 kilogramů. Srst dobrmana je krátká, hladká, tvrdá, těsně přiléhající k tělu. Barevné variety jsou černá, hnědá, modrá, plavá s rezavými odznaky nad očima, na nose, hrdle a ocase.

Péče o srst dobrmana

Pouze v období línání je nutné denní kartáčování k odstranění uvolněné srsti. Psa koupejte jen v případě nutnosti. Uši psa je nutné udržovat v čistotě, drápky krátké. Problematický je chov dobrmanů v chladném prostředí, je nutné jej držet v teple a v suchu.

Výchova dobrmana

Výchova dobrmana by měla začít již od ranného věku štěněte. Dobrman se dožívá průměrného věku 12 let, ale i déle.

Pohyb psa

Snažte se zajistit dobrmanovi hodně pohybu, protože jej potřebuje. Vážným problémem, kterým dobrmani často trpí, jsou nemoci srdce.

Dobrman – zajímavost

Dobrmani sloužili za první světové války v německé armádě na frontě jako hlídači a strážní psi. Od té doby je používán dobrman u policie na celém světe.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies