Diety při onemocnění psa

Některá onemocnění zvířecích mazlíčků vyžadují nastolit dietu. Dnes se zaměříme na vhodnou a nevhodnou stravu při močových kamenech a cukrovce.

Pes, váha

Součástí léčby většiny metabolických, hormonálních, ale i srdečních, jaterních a ledvinových onemocnění psů je úprava jídelníčku. Speciální psí dieta dokáže nejen zmírnit průběh nemoci, ale i zabránit mnoha zdravotním komplikacím. V některých případech se bohužel dieta stane doživotní součástí léčby psího pacienta. Naštěstí v dnešní době existuje spousta speciálního dietního krmiva – je sice nákladné, ale pro zdraví psa velmi přínosné.

Psí dieta při výskytu močových kamenů

Trápí-li vašeho mazlíčka močové kameny způsobené poruchou metabolismu vápníku, je třeba snížit množství vápníku v těle a tím zabránit dalšímu vzniku močových kamenů. Nutné je snížit i příjem vitamínu D a nekrmit psa lidskou stravou. Vhodná je drůbež, brambory a rýže, naprosto nevhodná je zelenina a ovoce s výjimkou banánů, hrušek a melounu. Samozřejmě existují i konzervy a granule se sníženým obsahem vápníku a vitamínu D.

Existuje ještě jiný druh močových kamenů, které se u psů vyskytují – tzv. struvitová urolitiáza. Souvisí s chronickou infekcí močových cest. Léčí se antibiotiky a udržování kyselého pH v moči. Většinou se podávají speciální granule, které kyselé pH v moči dokáží udržet (např. Hill´s c/d, Waltham pH control).

Psí dieta při cukrovce

Cukrovka se bohužel nevyhýbá ani pejskům. Nejnáchylnější jsou na ni psi obézní, se špatnou imunitou nebo nedostatkem pohybu. Více mají sklon k cukrovce hárající feny. Existují dva druhy cukrovky – u jedné není léčba závislá na podávání inzulínu – pak stačí jen upravit jídelníček. Měl by být bohatý na glycidy, lipidy, proteiny a vlákninu. Znamená to zařadit do jídelníčku rýži, těstoviny, bílé maso a čerstvou zeleninu. Ideální podíl krmné dávky je 2/3 masa a 1/3 krmiva obsahujícího glycidy a vlákninu (např. rýže a zelenina). Množství krmiva se odvíjí od hmotnosti psa – většinou to je 75 kcal na kilogram hmotnosti u malých plemen a 55 kcal na kg u plemen velkých.

U cukrovky, kde je nutné podávat pacientovi inzulín (většinou 1 – 2x denně), je dieta mírnější a krmné porce menší. U obou typů cukrovky je důležitá pravidelnost podávání potravy a celková péče o psa. Pes by měl mít pravidelný pevný režim, jakýkoliv stres zhoršuje průběh cukrovky. Samozřejmě i v případě této nemoci existují speciální krmiva (Hill´s Prescription Diet r/d nebo w/d, Canine High Fiber Diet).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies