Dieta při onemocnění jater

Játra mají obrovskou schopnost regenerace, proto nemusí onemocnění jater na pejskovi zanechat žádné stopy. K tomu ale musíte přiložit pomocnou ruku i vy – podmínkou je totiž specifická výživa.

Pes

Důležitá funkce jater

Játra jsou důležitým orgánem, jehož hlavní rolí je trávení živin a odstraňování jedovatých látek z těla. Také ale uchovávají vitamíny a minerály a plní řadu dalších významných funkcí. Onemocnění jater obvykle vede k zánětu, tzv. hepatitidě. Aby pak játra neztrácela svou funkci, je třeba přísně dodržovat léčbu, jejíž součástí je i specifická dieta.

Jak vypadá jaterní dieta

Při onemocnění jater je snížena jejich schopnost odbourávat z těla toxické látky vznikající při trávení bílkovin a tuků, proto je pro jaterní dietu (nejen) u psů charakteristické omezení příjmu právě těchto dvou látek. Pes by neměl přijmout více než 2 g na kilogram jeho živé váhy, navíc by se mělo jednat pouze o kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny jako je např. vaječný bílek, nízkotučný tvaroh nebo kvalitní tavený sýr. Totéž platí o tucích (vhodnou volbou jsou kvalitní oleje obsahující esenciální mastné kyseliny). Naopak ve větší míře je zastoupena rýže, ovesné vločky a těstoviny (bezvaječné). Krmnou dávku rozdělte do pěti až šesti porcí, aby nemusela játra pracovat „nárazově“.

Existují také speciální krmiva pro psy s jaterním onemocněním, o jejich zařazení do jídelníčku se ale raději poraďte s veterinářem. Vhodné jsou i multivitamínové preparáty.

Má váš pes nemocná játra?

Nevíte, zda náhodou netrpí onemocněním jater váš pes? Pokud se u něj často vyskytuje nechuť k jídlu, zvracení či průjem nebo má dokonce nafouklé břicho či nažloutlé oční bělmo, máte důvodné podezření. Jaterní onemocnění postihuje zejména kokršpaněly, Bedlingtonské a Yorkšírské teriéry. Náchylnější jsou k onemocnění jater také obézní psi s nedostatkem pohybu a ti domácí mazlíčci, kteří jsou ve styku s pesticidy či herbicidy. Pakliže vás pes patří mezi rizikové skupiny, určitě vyhledejte veterináře. Včasná diagnóza a léčba dokáže zabránit nevratnému poškození jater.

Související články

Onemocnění žaludku a střev u psů

Psi versus alergie na stravu

Obezita u psů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies