Diefenbachie - charakteristika a rady pro pěstování

Difenbachie má vysoké nároky na teplotu a vzdušnou vlhkost. Je řazena mezi středně jedovaté rostliny. Zejména stonek, ale i jiné části rostliny obsahují krystaly šťavelanu vápenatého. Ty dráždí pokožku, oči i sliznici.

Diefenbachia

Dieffenbachia maculata (difenbachie skvrnitá), charakteristika a rady pro pěstování

Tato rostlina pochází z deštných pralesů tropické Ameriky. Dieffenbachia má veliké listy zbarvené žlutě a zeleně. Pěstování v našich domácnostech není zcela pro tuto pokojovou rostlinu bez problémů. Difenbachie má vysoké nároky na teplotu a vzdušnou vlhkost. V létě musíme diefenbachii chránit před přímým sluncem, naopak v zimě vyhovuje rostlině jasně osvětlené místo. Rostlina nesnáší průvan. V létě potřebuje diefenbachie vyšší teplotu, maximálně však do 30 °C, v zimě vyhovuje rostlině nejlépe teplota kolem 18 až 20 °C, starší rostliny můžeme pěstovat při 16 °C, ale teplota pod 14 °C již může vést k celkovému poškození rostliny.

Jak zalévat difenbachii?

Na jaře a v létě by měla být zálivka častá, v zimě je dobré přísun vody poněkud omezit. K zálivce by měla být použita měkká odstátá voda pokojové teploty. Rostlině prospívá vyšší vzdušná vlhkost (70 až 80%), při nižší vlhkosti je nutné rosit.

Hnojení a substrát

Rostlinu hnojíme1 krát za 14 dní speciálním tekutým hnojivem pro pokojové rostliny. Diefenbachii přesazujeme 1x za 2 roky. Nejlépe je k přesazování použít směs hrubé listovky, drnovky, rašeliny a písku smíchané v poměru 2:2:1:1, pH substrátu by mělo být 5,5 až 6.

Množení

Diefenbachii množíme vrcholovými řízky nebo řízky z kmínku o délce asi 5 cm. Vrcholové řízky zakořeňují v rašelinném substrátu při teplotách 22 až 24 °C za 4 až 6 týdnů. Po práci s řízky si nezapomeňte důkladně umýt ruce!!!

Choroby

Měkký spodek stonku

Je způsoben nadbytkem vody a nízkou teplotou.

Vadnutí a žloutnutí listů

Příčinou je nízká teplota nebo průvan.

Opad listů

Příčinou je nízká teplota, průvan nebo příliš suchý vzduch. Opadávají-li však pouze spodní listy, je to normální jev.

Listy ztrácí barevnost

Rostlina je vystavena přímému slunečnímu záření.

Hnědé okraje listů

Jsou způsobeny nedostatečnou zálivkou.

Škůdci

Mezi nejčastější škůdce patří sviluška, třásněnka a mšice.

Dieffenbachia maculata je jedovatá !!!

Difenbachie je řazena mezi středně jedovaté rostliny. Zejména stonek, ale i jiné části rostliny obsahují krystaly šťavelanu vápenatého. Ty dráždí pokožku, oči i sliznici. Na kůži vyvolává šťáva z rostliny podráždění, pálení, svědění, někdy i puchýře, dostane-li se do oka, může způsobit jeho poškození nebo i dočasnou slepotu. Difenbachie by se neměla pěstovat v bytech, kde se volně pohybují velmi malé děti nebo domácí zvířata.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.1 Počet: 15 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies