Datle – nejen vánoční pochoutka

Určitě si vybavíme obrázek datlové palmy, hojně obsypané drobnými oranžovými plody. Zatímco pro nás představují datle, hlavně ty sušené, vítané zpestření jídelníčku, pro obyvatele horkých pouštních oblastí jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů obživy.

Datle

Datle – tisíciletá historie

Datlovník pravý /Phoenix dactylifera/ byl pěstován v kolébce zemědělství, mezi řekami Eufratem a Tigridem /území dnešního Iráku/, už ve 3.-4. tisíciletí před n. l. Přes Palestinu a Egypt se dostal do severní Afriky a odtud do jižní Evropy.

Typická rostlina horkých oblastí

Stromy dorůstají do výšky až 30 metrů. Jsou to dvoudomé rostliny, což znamená, že samčí a samičí stromy rostou zvlášť. Tam, kde je dostatek spodní vody, vytvářejí datlové háje oázy. Pro nomády v poušti mají datlové palmy velký význam, neboť kilo sušených datlí obsahuje zhruba 3000 kilojaulů. Datlovníky jsou často vysazovány také jako dekorativní stromy.

Plody a jejich využití

Plody palmy datlové tvoří šťavnaté, jantarově zbarvené bobule s peckou, které obsahují až 50 % jednoduchých cukrů /glukózy, fruktózy, sacharózy/, vitamin B2, B3, B5 a B6, ale pouze mizivé množství vitaminu C. Mají vysoký obsah chromu, který potlačuje chuť na sladké, a vlákniny.

 

Místní obyvatelé je konzumují čerstvé nebo z nich dělají sirup, my je známe v sušené, respektive lisované podobě. Sušené datle obsahují pouze 20 % vody, zatímco čerstvé datle až 70 %. Datle jsou nezbytné pro přípravu sladkostí – nejenže se z nich hněte těsto nebo se používají jako náplň do sladkých dezertů, ale připravují se také v kombinaci s rýží nebo masem..

Užitečná rostlina

Datlovník má i jiné využití – z dlouhých listů se pletou košíky, z vláken stonků se splétají lana a rohože. Míza z naříznutých samčích stromů se nechává zkvasit jako palmové víno. Rozdrcená semena slouží jako potrava velbloudů.

Výhodný vývozní artikl

Každý rok se ve světě průměrně sklidí 5 milionů tun datlí. Jejich největším pěstitelem je Egypt, ale až 90 % sklizně se zkonzumuje přímo v zemi. Evropu datlemi zásobují hlavně Tunisko a Alžírsko. Existuje několik stovek odrůd datlí, ale na evropských trzích je nejrozšířenější Deglet Nour.

Datlovník na zahradě?

V našich podmínkách se plodů nedočkáte, ale pokud zasadíte pecku, budete se moci těšit z malé palmy, která bude vítanou dekorací každého interiéru.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies