Dánský krátkosrstý ohař

Dánský krátkosrstý ohař je plemeno velmi oblíbené zejména v Dánsku, kde také vzniklo. Lidé ho milují pro jeho inteligenci, sílu, živost a chuť učit se.

Dánský ohař

Původ plemene

Dánský krátkosrstý ohař vznikl v 18. století zkřížením španělských krátkosrstých stavěčů (pointrů) a psů rasy Bloodhound, po které má záhyby na krku (Bloodhound je jedno z plemen zvláštní svou přebývající srstí). Dále se o čistokrevnost této rasy staral dánský chovatel Morten Bak. Protože je plemeno dosti blízké anglickému pointrovi, můžete se setkat s označením Hertha Pointer. Hertha je jméno feny, která byla zakladatelkou plemene.

V roce 1982 Dánský kynologický klub odmítl plemeno oficiálně uznat s tím, že jde o pouhou variantu anglického pointra. Podle odborníků ale dříve nebo později plemeno uznáno bude.

Jak se pozná dánský krátkosrstý ohař

Dánský krátkosrstý ohař je přibližně 55 cm vysoký pes, vážící okolo třiceti kilogramů. Hlava je široká, stavba těla štíhlá, ale silná a elegantní. Má krátkou a hustou srst, na dotek trochu hrubou. Typickým znakem je bílá srst s hnědými až hnědočervenými skvrnami. Stejně jako ostatní ohaři se dožívá okolo 12 až 15 let.

Využití plemene

Původní využití plemene bylo stopování a hledání postřelené kořisti, brzy se totiž projevila výjimečná chápavost plemene při loveckém výcviku. Dnes se dánští krátkosrstí ohaři využívají pro závody loveckých psů. Jsou ale také skvělými společníky.

Dánský krátkosrstý ohař a jeho charakter

Dánský ohař krátkosrstý je opravdu inteligentní pes. Velmi brzy pochopí, co se po něm chce, lehce se podrobuje výcviku. Je výborný lovec i hlídač, hodí se i jako strážný pes. Je vždy věrný svému pánovi.

Maďarský ohař – viszla

Pikardský dlouhosrstý ohař

Velký Munsterlandský ohař

Francouzský dlouhosrstý ohař

Navarrský ohař

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies