Dandie Dinmont teriér

Dandie Dinmont teriér je znamenitým lovcem, hlídačem i společníkem. Je poslušnější a odvážnější než jiní teriéři. Nebojí se vody ani bolesti, umí se potápět a perfektně hrabe.
Dandy Dinmont teriér

Jméno a původ psa

Dandie Dinmont teriér je pojmenovaný podle knižního hrdiny Dandie Dinmonta v románu „Guy Mannering“ Waltera Scotta. Dandie Dinmont teriér pochází z Velké Británie a je zřejmě potomkem staroskotských hrubosrstých teriérů. U nás byl jako samostatné plemeno uznán až v roce 1989.

Vzhled Dandie Dinmont teriéra

Vzhledem připomíná Dandie Dinmont teriér hrubosrstého jezevčíka. Při bližším pohledu ale zjistíte, že jeho lasicovité tělo je mnohem svalnatější. Výška (v kohoutku) dosahuje 20 až 28 cm. Váží 8 – 11 kg a dožívá se max. 15 let. Charakteristickým znakem je načechraná chocholka na hlavě. Srst je až 5 cm dlouhá, vyžaduje stálou péči. Barva se pohybuje od černé přes šedou a hnědou až po světle žlutou. Spodní strana těla je vždy světlejší. Dandie Dinmont teriér je oblíbeným výstavním psem.

Charakteristika psa

Jsou to velmi sebevědomí, odvážní a ostražití psi. Jejich nesnášenlivost vůči jiným zvířatům se kdysi využívala při lovu zvěře a zahánění drobné škodné. Dinmont teriér je mistr v hrabání, rád loví i zvířata v podzemí. Nebojí se vody, někteří tito psi se dokonce potápí. Jsou odolnější vůči bolesti, proto svá zranění často ignorují. Nedůvěřují cizím lidem, svému pánovi jsou ale oddaní. Hodí se jako domácí hlídači. S dětmi a jinými psy vycházejí dobře.

Výchova Dandie Dinmont teriéra

Dandiemu nevadí tvrdý výcvik. Je poslušný a pracovitý. Nejvíce na něj platí odměny a obměňování cvičení. Dlouhé tréninky ho nudí. Je dostatečně inteligentní, aby pochopil, co po něm chcete, může být ale tvrdohlavý a snažit se prosadit své.

Dandie Dinmont teriér a péče o něj

Dandie potřebuje výběh nebo dlouhé procházky bez vodítka. Má rád fyzickou zátěž. Jeho srst vyžaduje specifickou péči – tzv. trimování, vytrhávání staré srsti.

Další teriéři v rubrice Plemena zvířat

Jorkšírský teriér

Bulteriér – ostrý obranář

Jack Russelův teriér

Erdelteriér – rozený hlídač a dobrý společník

Border teriér – lovecký pes i věrný společník

Méně známá psí plemena – Bedlington teriér


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies