Cuketa 3x jinak

Nechte se inspirovat našimi recepty a připravte si pikantní cuketové kostky, cuketové kuličky v pivním těstíčku a nebo netradiční cuketovou bábovku.

Smažené cuketové kostky

Pikantní smažené cuketové kostky

500 g cukety, 100 g anglické slaniny, tymián, pepř, olivový olej, šťáva z poloviny citrónu, mořská sůl

Cukety omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kostičky, Na pánvičce si rozehřejeme cca 3 polévkové lžíce olivového oleje a v něm osmažíme na tenké nudličky nakrájenou anglickou slaninu. Přidáme do pánve cukety a na prudko smažíme 3 až 5 minut, až jsou kostičky cukety dozlatova opečené (neměly by příliš změknout). Přidáme čerstvě namletý tymián, mletý pepř a sůl podle chuti. Pokapeme citrónovou šťávou a ihned podáváme. Vhodnou přílohou může být topinka a nebo krajíc čerstvého chleba.

Cuketa v pivním těstíčku

500 g cukety, kůra z 1 citrónu, čerstvá máta, sůl, černý mletý pepř, olivový olej

Těstíčko: 140 g hladké mouky, 200 ml piva, 2 vejce, 2 polévkové lžíce olivového oleje , sůl, mletý černý pepř

Cukety omyjeme, očistíme a na struhadle nahrubo nastrouháme. Posolíme a necháme v cedníku odkapat přebytečnou vodu. Mezitím si z vaječných žloutků, piva, oleje, soli, pepře a mouky (tu přidáváme po částech až nakonec) připravíme těstíčko, které necháme v lednici alespoň hodinu odležet. K odkapané cuketě přidáme citrónovou kůru, čerstvě posekanou mátu, sůl a pepř. Těsně před smažením si ušleháme zbylé bílky, které přidáme do těstíčka. Těstíčko ještě jednou dochutíme solí a pepřem. Zahřejeme si olej ve fritovacím hrnci či hluboké pánvi s roštem na smažení na 190°. Z cuketové směsi tvoříme kuličky, které namáčíme v těstíčku. Kuličky pečeme dozlatova (cca 2 - 3 minuty). Vyjmeme je z fritovacího hrnce a necháme odkapat od přebytečného oleje. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Cuketová bábovka

2 hrnky nastrouhané cukety, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, 2 čajové  lžičky sody, 2 polévkové  lžíce kakaa

Cuketu omyjeme, očistíme a na hrubším struhadle nastrouháme. Necháme trochu odkapat a poté vložíme do mísy. Přidáme mouku, olej, cukr, kakao, sodu, prášek do pečiva a olej, pořádně promícháme a dáme do předem máslem vymazané a moukou posypané bábovkové formy. Troubu předehřejeme na 180 °C. Cuketovou bábovku pečeme dozlatova. Po upečení můžeme bábovku potřít čokoládou na vaření rozpuštěnou ve vodní lázni.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies