Conophytum bilobum - živé kamínky

Konofytum (Conophytum bilobum) známé také jako „živé kamínky“, je velmi oblíbená pokojová kaktusovitá rostlina, která pochází z jižní Ameriky. Chtěli byste také pěstovat tuto rostlinu? Poradíme Vám, jak na to!

Živé kameny

Konofytum známé také jako „živé kamínky“

Konofytum (Conophytum bilobum) pochází z jižní Ameriky a je rozšířeno po celém tropickém pásmu. Conophytum bilobum nemá rádo průvan, avšak má rádo slunné stanoviště, tak jako většina kaktusů. Za horkých letních dní je však třeba přistínění. Bez slunce se „živým kamenům“ nedaří a pomalu hynou. Tomuto druhu vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 6 – 8 °C jsou pro konofytum v zimě ideální. V letních měsících rostlině svědčí pobyt na venkovním stanovišti. Před větrem a deštěm chraňte rostlinu na vhodném stanovišti. Konofytum není nutné každoročně přesazovat.

Jak zalévat „živé kamínky“?

Pěstujeme-li „živé kamínky“ při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Conophytum bilobum není náročné na vodu a ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho. Conophytum bilobum dobře snáší suchý vzduch.V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají.

Hnojení a substrát pro Conophytum bilobum

V létě hnojíme Conophytum bilobum jedenkrát 1 krát za měsíc polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro kaktusy, rozpuštěného ve vodě. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování kaktusů. Doporučené složení substrátu se skládá z 1 dílu drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu písku a cihlové drťi.

Jak kvetou „živé kamínky"?

„Živé kamínky"kvetou v pozdním létě růžovými, červenými, žlutými či bílými květy.

Conophytum bilobum - choroby a škůdci

V bytech jsou rostliny napadány zejména sviluškou (bílá pavučinka) nebo vlnatkou (bílé chomáče lepkavé hmoty). Dále pak také ještě štítenkami a háďátky. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny uhnívají.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies