Co vše bychom měli vědět o půdě?

Není půda, jako půda. Liší se nejen strukturou a pH, ale také využitím. Co vše byste měli vědět o půdě, se dozvíte v dnešním článku.

Květina na parapetu

Rozbor půdy před osázením zahrady

Předtím, než začnete s pěstováním rostlin na zahradě, je nutné provést rozbor půdy. Zjistíte tak, jaký typ půdy se na zahradě vyskytuje a jeho pH. PH půdy zjistíte pomocí lakmusových papírků. Vzorek odeberte svrchu půdy, odstraňte kamínky i kořínky a rozmělněte jej (nedotýkejte se jej rukama, použijte ochranné rukavice) v destilované vodě. Vložte lakmusový papírek do vzorku a vyčkejte, dokud se nezbarví. Podle přiložené barevné škály tak následně zjistíte pH půdy.

Rostliny vybíráme dle pH půdy

Aby se rostlinám na zahradě dařilo, je potřeba zvolit takové druhy, kterým bude vyhovovat zjištěné pH půdy. Většině rostlin vyhovuje půda neutrální, často snesou i slabě kyselou či zásaditou. Půdu lze také mnoha způsoby vylepšovat - zejména extrémně kyselé a zásadité půdy.

Jak vylepšit pH půdy?

Vápenité půdy bývají silně zásadité, jejich pH lze vylepšit přidáním rašeliny. Půdy s vysokým obsahem rašeliny - tedy půdy příliš kyselé, lze vylepšit mletým vápencem, jenž kyselost půdy zmírní.

Vylepšovat můžete také strukturu půdy:

Nejvhodnější je půda hlinitopísčitá, s vyšším obsahem organického humusu, obsahující maximálně 50% písku, minimálně 30% hlinité složky a nejvýše 20% jílu. Pokud takovou půdu nevlastníte, nezoufejte. I struktura půdy se dá upravit:

  • Jílovitou půdu lze obohatit o živiny a zlehčit přidáním písku (s hrubšími zrny), keramzitu a nebo jemnějšího štěrku. Výživu půdě dodáte přidáním dobře uleželého kompostu či chlévského hnoje.
  • Velmi těžké, nepropustné půdy lze upravit položením drenážních trubek pod povrch půdy, nejlépe 60 centimetrů do hloubky. Pod i nad drenážní trubku přidejte písek nebo štěrk, na povrch přidejte hlinitopísčitou vrstvu zeminy (alespoň 20 centimetrů).
  • Silně písčité půdy je třeba obohatit o organickou složku, která bude zadržovat vodu a živiny. Vhodné je zapravit do půdy dobře proleželý kompost (pouze z organických zbytků - listí, trávy, apod.).
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies