Co to jsou lyssetky?

LYSSETKY chrání vašeho psa v případě, že se ztratí. Máte jistotu, že vám ho nálezce vrátí prostřednictvím vašeho veterináře. Jejich pomocí se dá také identifikovat, kdy váš pejsek byl očkován proti vzteklině

Lyssetky

OSOBNÍ PSÍ ZNÁMKY

Už asi deset let nosí psi osobní identifikační známky - tak zvané LYSSETKY. Je na nich uvedeno spojení na veterinárního lékaře, který vakcinaci provedl, rok, ve kterém očkování proběhlo, stát, ve kterém je pes registrován (to je obzvlášť důležité v pohraničí a v cizině).

Slouží jednak k prokázání očkování v konkrétním roce, ale především umožňuje zjistit, kam se má zaběhlý čtyřnohý miláček vrátit. Tyto známky si nechávají dělat veterinární lékaři na zakázku a platí je z vlastních peněz.

KONTAKT V ČR


MUDr. Václava Adámková, Horoušánky 7, 250 82 Úvaly, tel. 281 980 866, 603 955 552,
e-mail: lyssetky@lyssetky.cz, www.lyssetky.cz


KAŽDÁ ZNÁMKA JE ORIGINÁL

Tato jednoznačnost umožní vrátit psa přímo majiteli prostřednictvím veterinárního lékaře, který je na známce uveden. Databázi financuje a vlastní pouze veterinární lékař a tato databáze podléhá lékařskému tajemství. To zajišťuje, že známka se bude používat pouze ve prospěch zájmu zvířete. Jediná výjimka je při pokousání člověka, který se tak může vyhnout zbytečné hospitalizaci a bolestivým injekcím.

Z TĚCHTO ZNÁMEK MAJÍ UŽITEK VŠICHNI

Majitel, který pohřešuje psa a který má šanci ho rychleji nalézt.
Majitel, který nemusí předkládat očkovací průkaz např. městské policii ve větších městech.
Útulek, který může ošetřit zaběhlého zraněného psa a má jistotu, že ošetření dostane zaplaceno.
Město, které nemusí platit dlouhý pobyt svých psů v útulku, zvlášť, když se nenajde páníček.
Pokousaný člověk, který vidí, ve kterém roce byl pes očkován proti vzteklině.
Majitel, který při náhlém onemocnění psa nemusí ve stresu prohledávat štos vizitek nebo telefonní seznam a číslo na svého veterináře najde na obojku svého miláčka.

 

KAŽDÝ ROK MÁ LYSSETKA JINÝ TVAR A BARVU

Vloni to byla modrá kytička, letos je to zlatý ovál, příští rok to bude zelený zvoneček a řadu uzavírá čevené srdíčko.

Pak se cyklus zase opakuje. Tento systém umožňuje určit rok očkování už zdálky. Oproti čipu má tu obrovskou výhodu, že nejpodstatnější údaje potřebné pro vrácení psa dokáže přečíst každý dospělý člověk bez drahé čtečky a často neúspěšného prohledávání internetových seznamů. Přesto jsem se setkal s obecním úřadem, který se chtěl soudit o zákaz lyssetek, protože pouze měští úředníci přece mají právo vydávat monopolně známky s číslem. Naštěstí si včas uvědomili dosah svého jednání.

CO JSOU TO RABISSKY

 

Ne každý veterinář je však ochoten investovat peníze do tohoto systému a nést riziko, že mu známky zbudou, nebo jich bude mít nedostatek. Týká se to především venkovských hromadných očkování , která - přiznejme si - mají s medicínou jen velmi málo společného. I zde je však řešení. Výrobci vakcín dodávají ke vzteklině určité množství očkovacích známek, které však nejsou číslovány, není tam spojení ne veterináře, ale mohou se lyssetkám docela dost podobat. Těmto známkám bez konkrétního označení se říká rabissky (lyssa a rabies jsou latinské názvy pro vzteklinu). Rabisska lékaře nic nestojí a nevyžaduje administrativní práci, přesto ji lze použít k identifikaci prostým vyrytím vlastního telefonního čísla na známku.

PŘÍPAD SE ŠŤASTNÝM KONCEM

První můj pacient, který se před deseti lety takto vrátil domů prožil docela napínavou anabázi. Pejsek při návratu z dovolené vyskočil z auta u benzínové pumpy v cizím městě a zmizel. Dvouhodinové hledání nevedlo k úspěchu, takže zničení majitelé nechali na pumpě a v okolí svůj telefon a nešťastně odjeli domů. Asi za tři týdny mi volali z jedné fabriky ve městě vzdáleném asi 60 kilometrů, že se jim tam doplazil pes v naprosto zbědovaném stavu, že ho chtěli dorazit, aby se netrápil, ale že když teda má tu známku, tak že mu ještě dají šanci.

BEZ LYSSETKY SE VÁŠ MILÁČEK VYHLEDAT NEDÁ

Kontaktovali mě a já ho dal do pořádku. Shledání psa s majiteli bylo velmi dojemné. Po několika dnech léčby a rekonvalescence byl pejsánek zdráv a se svými majiteli už nikdy nevyšel ze dveří bytu vez obojku s lyssetkou.
Druhý případ, který stojí za zmínku, tak dobře nedopadl. Velký nápadný pes, kterého v okolí všichni znali, náhle zmizel. Majitel ho naposledy viděl na terase hospůdky, kde byli spolu se známými, a pes najednou nebyl. Pes má čip, je registrován v seznamu Komory veterinárních lékarů, je hlášen jako pohřešovaný, prakticky každý v okolí ho zná - ale je pryč už dva měsíce. Je diabetik, takže pravděpodobnost, že přežil, je minimální. Majitel se marně tluče do hlavy, že má lyssetku doma v peněžence, místo aby ji měl pes na krku.

ČIPY NA PSY NEJSOU PROZATÍM ŠŤASTNÝM ŘEŠENÍM

Pro mnoho lidí je překvapením, že čip na psovi nelze vyhledat ze satelitu, podobně jako auto. Ne, skutečně nelze. Čtečka se musí dostat k čipu asi na 10 cm a objeví se číslo. Z čísla se určí výrobce a někdy stát. Pak se dá vyhledat v registru, když máte štěstí a trefíte se do toho správného. Přes proklamovanou spolupráci spolu registry zas tak moc nekomunikují a to ještě musí mít pes kliku a potkat někoho, kdo má čtečku a umí s ní zacházet. Viděl jsem i dvojmo očipované psy, protože v útulku prostě čip nenašli nebo dokonce ani nehledali.

Setkal jsem se také s čipem, který nefungoval. Proto zatím nelze na tento systém v současné době prostě spoléhat. Dokud nebudou lidé plošně vybaveni čtečkami a dokud nebude jednotný státní systém, kde bude nepřetržitá služba lidských operátorů, kde bude centrální a jednotná evidence pohřešovaných zvířat, považuji stav v dočasné době za silně nevyhovující. Proto je důležité si uvědomit, že v dnešní době lyssetka vašeho psa chrání a díky ní ho můžete spolehlivě vyhledat.

Více na www.lyssetky.cz

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies