Co ovlivňuje barvu očí u psů?

Všimli jste si někdy toho, že psi nemají pouze jednu barvu očí? Kromě „klasických“ hnědých, respektive tmavých očí, se můžeme setkat i s psíma očima modré, šedé či žlutozelené barvy. Víte, co ovlivňuje barvu očí u psů?

Štěně

Od vlčích očí po oči psí

Je všeobecně známo, že předchůdci psů jsou vlkové. Ti měli a také mají relativně světlou barvu očí. Následkem jejich šlechtění vzniklo velmi mnoho psích plemen, pro které jsou typické oči jiného zbarvení – například tmavohnědé, černé, světle žluté či modré.

Pro zajímavost:

Jaká barva očí je žádoucí u jednotlivých psích plemen snadno zjistíte, pokud si přečtete standart plemene - zde je barva obvykle uvedena.

Co ovlivňuje barvu očí u psů?

Barva očí je dědičná, často také bývá závislá na barvě srsti a pigmentu daného psího plemene. Docílit toho, aby psí plemeno mělo žádanou barvu očí, je poměrně složité.

Ze všeobecných základů křížení, se barvy očí týká následující:

- Zkřížíme-li jedince s nezesvětlenou srstí a světlýma očima společně s jedincem s nezesvětlenou srstí a tmavýma očima, budou převažovat štěňata se světlou barvou očí.

- Zkřížíme-li jedince se zesvětlenou srstí a světlýma očima společně s jedincem se zesvětlenou srstí a tmavýma očima, budou převažovat štěňata s tmavou barvou očí.

Existují ovšem i výjimky. Velmi zajímavá je například barva očí u psího plemene Sibiřský Husky – ten má obvykle oči zbarvené do dvou barev – tzn. jedno oko tmavohnědé, druhé modré (šedé). Modré zbarvení oka je výsledkem působení genů, které nejsou závislé na zbarvení srsti.

Větší polovina psích plemen má tmavohnědé oči

Dle statistiky, které byla sestavena podle psích standardů a uveřejněna v BI Lexikon Hunderassen od H.J.Swarovskyho z roku 1985, je zřejmé, že u 54% existujících plemen je požadována tmavohnědá barva očí. Následuje barva černá – 20%, dále světle hnědá – 11%, hnědá – 9% a nakonec světlá – 6%.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies