Čistíme studnu – 2. díl

Dnes vám přinášíme druhý díl, ve kterém najdete návod na snadné vyčištění vaší studny a dozvíte se také, čím ji vydezinfikovat.

Kapka vody při dopadu

<!-- -->

Čistit začněte co nejdříve

Jarní období je ideální pro započetí zahradnických prací a zapomenout byste tedy neměli ani na kontrolu své studny. Sníh roztál už i v těch vyšších polohách, a proto se nemusíte obávat rozsáhlých záplav, které by mimo jiné mohly později narušit kvalitu vody. V minulém díle jste se dozvěděli, jak často studnu čistit a jak zjistíte stav vody ve studni. V dnešním pokračování si můžete přečíst, na který druh studny si můžete troufnout sami.

Máte kopanou nebo vrtanou studnu?

Uvažujete-li o vyčištění studny, nejdříve se ujistěte, jaký druh studny vlastně máte. Kopaná studna obvykle bývá hluboká maximálně do 15 metrů, vrtaná studna mívá v průměru 40 metrů pod povrchem. Z toho je tedy patrné, že na vyčištění vrtané studny byste si měli zavolat odbornou firmu, která má s čištěním zkušenosti a patřičné vybavení. Vrtanou studnu však můžete připravit, odčerpat vodu, vydezinfikovat a tím snížíte náklady za čištění.

Jaké vybavení použít?

Vybavení si pořiďte podle toho, jak hlubokou studnu máte. Je-li studna hodně hluboká, nečistěte ji sami a požádejte někoho z přátel či rodiny o asistenci. Potřebovat budete trojnožku s navijákem, díky kterému se můžete postupně spouštět až na dno studny. Ke studni, která má jen pár metrů, trojnožku nepotřebujete, postačí vám žebřík, nejlépe provazový.

Dále si připravte kalové čerpadlo, s nímž vyčerpáte vodu a usazeniny na dně studny. Bez čerpadla se neobejdete. Pokud ho nemáte, můžete si ho vypůjčit v půjčovnách nářadí.

Na dezinfekci vody i stěn studny použijte Savo, ale to jen v případě, že kvalita pitné vody není dobrá. Používáte-li vodu ze studny pouze na zalévání zahrady a pít ji nebudete, dezinfekci používat nemusíte. Taková voda je označena jako užitková, vždy se ale rozborem vody přesvědčte o její kvalitě.

Na opravy trhlin ve stěnách studny si připravte cementový materiál a na nové dno štěrk nebo písek.

Čištění kopané studny

Nejdříve do vody nalijte dezinfekční prostředek. Předtím si ale zjistěte, kolik vody studna obsahuje. Obecně se používá 1 dcl dezinfekce na 1 m3. Vodu postupně odčerpávejte a mezitím ostřikujte dezinfekcí stěny studny. Můžete použít i kartáč, se kterým kamenné stěny snadno očistíte od usazenin nebo řas. Po úplném odčerpání vody a kalu se podívejte, jestli studna nepotřebuje opravit a dno vysypte alespoň pěticentimetrovou vrstvou čistého štěrku. Pak nechte přitékat vodu, kterou ale odčerpávejte, dokud nebude voda bez zákalu. Po vyčištění a vydezinfikování nechte udělat rozbor vody, ať máte jistotu, že jste studnu vyčistili pořádně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies