Čistíme studnu - 1.díl

Studnu na zahradě je nutné čas od času vyčistit. Pokud vás špinavá studna trápí, inspirujte se dvoudílným seriálem, který vás povede celým průběhem čištění.

Dřevěná studna

<!-- -->

Důvod znečištění rozluští rozbor vody

Voda ze studny je plná prospěšných minerálů, které náš organismus potřebuje, ale zároveň může být i plná nežádoucích bakterií. Pokud se stane, že je původně pitná voda ze studny kontaminovaná, není vhodná ani na zalévání rostlin na vaší zahradě. Závadné látky se zaléváním dostanou do půdy a mohou poškodit vaší úrodu.

Ale ani řádně vyčištěná studna vám nemusí zajistit čistou vodu, která bude pitná nebo jen užitková. Proto před i po vyčištění nechejte udělat rozbor vody, který určí další postup. Způsob úpravy vody záleží na závažnosti znečištění, které se zpravidla řeší dezinfekčními přípravky nebo trvalou instalací vodních filtrů.

Existuje více druhů vodních filtrů, které se rozdělují podle jejich umístění. Některé jsou určené přímo před vodovodní baterii a jiné se instalují na počátek vodovodního potrubí. Filtry se musí občas vyčistit nebo úplně vyměnit za nové.

Specializované firmy studnu vyčistí za vás

I když jste si studnu pořídili teprve nedávno a je řádně utěsněna, neznamená to, že s čištěním můžete otálet několik let. Každý rok byste měli rozborem vody zjistit, jestli je voda stále dobrá a to i v případě, že se vám zdá na první pohled čistá. Kontrola studny platí i pro technickou stránku, zde byste se měli ujistit, v jakém stavu studna je a zda nepotřebuje opravu.

Pokud si na čištění studny sami netroufáte nebo nemáte patřičné vybavení, pozvěte si specializovanou firmu, která zajistí vyčištění i případné opravy studny. Počítejte ale s tím, že vás provedení vyjde na několik tisíc korun. Vždy záleží na hloubce studny, jejím technickém stavu a znečištění vody.

Studnu byste měli kontrolovat i v dobách po povodních nebo tání sněhu či přívalových deštích. V těchto případech se většinou jedná jen o povrchovou vodu, nicméně se její určitá část vsákne do půdy, a pokud obsahuje závadné látky, kontaminuje vodu vaší studny.

V příštím díle našeho seriálu si můžete přečíst, jak studnu vyčistíte svépomocí, jaké vybavení použít na usazeniny a jakým přípravkem studnu vydezinfikovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies