Čištění terárií – jak na to?

Jestliže doma chováte zvířata v teráriu, měli byste také dodržovat správný systém čištění terária. O tom, jak správně a jak často terárium čistit, se neustále mezi chovateli vedou dohady.
Terárium

Čištění terárií

Zda čistit nebo nečistit terárium, to je téma, o kterém se stále chovatelé dohadují. Odborná literatura často udává informace, které však chovatelé nedodržují. A dělají to záměrně, protože vědí, co jejich terarijním zvířatům vyhovuje a co ne. Čistit nebo nečistit? A jak často?

Záleží na terarijním zvířeti

Mnoho chovatelů, kteří čistí terária podle informací v odborné literatuře, často zjistí, že je jejich zvíře vystresované, místo toho, aby se cítilo dobře. Velmi záleží na tom, jaké zvíře chováte. Například mezi chameleonem a pavoukem je obrovský rozdíl. Zatímco chameleon se většinou dobře přizpůsobí svému okolí, pavouk, které nasadíte do určitého prostředí, jej nerad mění. To ovšem neznamená to, že terárium čistit nebudete. Je zde riziko plesnivění nebo výskytu bakterií, které by mohly zvířeti ublížit.

Jak často čistit terárium?

Podle zkušeností chovatelů není přesně možné říci, jak často terárium čistit. Pravidlo čištění je ale v zásadě velmi jednoduché – čistěte terárium tehdy, kdy máte pocit, že je „neuklizeno“. Pavouk nebude čištěním nadšen, ale jednou do roka se kompletní „úklid“ rozhodně vyplatí – byť jen preventivně. Stanovte si tedy pravidelné termíny čištění a sami uvidíte, jak to zvířátku vyhovuje.

Pravidelná péče o zvíře – čištění

Pravidelným čištěním se rozumí uklízení exkrementů zvířat a zbytků potravy. Toto čištění provádějte pravidelně a vždy, když se v něm výše uvedené zbytky vyskytují. V opačném případě podstupujete riziko, že se v teráriu přemnoží bakterie nebo paraziti a zvíře bude nakaženo.

Další články z rubriky svět zvířat

Chameleón a jeho chov

Akvarijní ryby a jejich chov

Domácí mazlíčci - je lepší kočka nebo pes?

Nejjedovatější zvířata světa

Zvířata - kterým hrozí vyhynutí?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies