Čínský chocholatý pes - Čínský naháč

Historie vzniku čínského naháče, neboli čínského chocholatého psa, sahá až do starověku. Pravděpodobně se vyvinul v Africe, z mutace afrického bezsrstého psa. Odtud se tento pes dostal do Číny.Více o tomto plemeni naleznete zde.
Čínský naháč

Původ

Historie vzniku čínského naháče, neboli čínského chocholatého psa, sahá až do starověku. Pravděpodobně se vyvinul v Africe, z mutace afrického bezsrstého psa. Odtud se tento pes dostal do Číny.

Charakteristika

Čínský chocholatý pes je svému pánovi naprosto oddaný, a projevuje velkou potřebu lásky a stálého kontaktu se svou lidskou rodinou. Jejím nedostatkem a přehlížením velmi trpí. S ostatními psy se snáší velmi dobře, stejně jako s jinými domácími zvířaty.

Výška a váha čínského chocholatého psa

Psi mají výšku v kohoutku 28 – 33 centimetrů, feny 23 - 30 centimetrů. Váha s pohybuje v rozmezí 2 – 4,5 kilogramů.

Péče o srst

Bezsrstá varianta má srst pouze na určitých částech těla (hlava, ocas, tlapky). struktura všech chlupů je jemná a hedvábná. Zbarvení je jakékoliv, mohou být i kombinace barev. Péče o srst čínského naháče spočívá v jejím každodenním pročesávání. Do pokožky je potřeba vtírat ochrannou emulzi, v létě lze použít kvalitní opalovací krém. Při koupání je potřeba použít dětské mýdlo nebo mýdlo s nízkým Ph, na osrstěné části je nutné použít kvalitní šampon a následně kondicionér.

Povahové rysy

Naháči jsou živí, hbití, mrštní a hraví psíci. V povaze jsou citliví a láskyplní, velmi rádi se chovají i mazlí, nesmírně milují přítomnost kteréhokoliv člena rodiny a jsou s ním rádi co nejčastěji v těsném kontaktu.

Výchova

Jeho výchova je velmi snadná, protože se rád učí a je poslušný. Velmi rychle pochopí, co od něj jeho pán chce. Výchova by však měla stejně důsledná, jako u každého jiného psa.

Pohyb

Čínský chocholatý pes vyžaduje dostatek pohybu. Má v oblibě dlouhé vycházky, umí výborně běhat, skákat a je velmi mrštný.

Věk

Čínský naháč se dožívá věku kolem 12 – 13 let.

Čínský chocholatý pes - zajímavost

Naháči mají tělesnou teplotu stejnou jako ostatní psi, kolem 38,5-39°C. Zvláštností je vyšší povrchová teplota, která je 39-40°C. Tento jev vzniká nutností většího výdeje energie při vyrovnávání vnitřní tělesné teploty a vnější okolní teploty. Za chladného počasí potřebuje naháč vyšší dávku krmení, protože potřebuje získat více energie.

Přehled všech malých psích plemen s odkazy na články naleznete zde.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies