Cibuloviny a hlíznaté rostliny kvetoucí v létě

Cibuloviny a hlíznaté rostliny mohou naši zahrádku zdobit nejenom na jaře, ale také během léta. Seznamte se podrobněji s jednotlivými druhy cibulovin a hlíznatých rostlin kvetoucích během letní sezóny.

Jiřina

Gladioly

Gladioly známé také jako mečíky, jsou rostliny, kterými můžeme svou zahrádku ozdobit od dubna do konce července. Je známo přes 200 druhů zahradních mečíků, které kvetou různými barvami. Mečíky mají rády písčitohlinité půdy a slunné stanoviště. Nesnáší suché, těžké a zamokřené půdy a větrné polohy. Vyšší odrůdy je třeba vyvazovat. Mečík je vhodnou rostlinou k řezu.

Mečík a jeho pěstování

Lilie

Jsou to oblíbené cibuloviny, které kvetou na přelomu června a července. Jejich květy mohou být různě zbarvené - oranžově, bíle, žlutě, červeně, růžově, vícebarevně, apod. Je vhodnou rostlinou k řezu. Lilie mají rády slunné stanoviště (alespoň dopolední slunce) a dobrou zahradní zeminu obohacenou o starý kompost nebo rašelinu. Tyto rostliny mohou být na jednom místě při dobrém hnojení 4 až 5 let.

Jiřiny

Jiřiny jsou velice oblíbené a nenáročné hlíznaté rostliny, které pocházejí z Mexika. Mají rády půdy s obsahem vápníku a slunné stanoviště. Existuje několik skupin jiřinek - například jednoduché, pivoňkovité, orchideovité, pomponkovité, kulovité, kaktusovité, anemonkovité, apod. Kvetou v pestré škále barev - mohou být jednobarevné, vícebarevné i žíhané. Rostliny kvetou od konce července až do prvních mrazů.

Množení jiřinek - jak na to?

Ocúny

Ocún (Colchicum) je hlíznatá rostlina, která přirozeně roste ve střední a jižní Evropě a v severní Africe. Má rád slunečné stanoviště a těžší, humózní a vlhčí půdu. Kvete v srpnu až říjnu růžovými, modrými, červenými nebo lila květy. Upozornění: Jedná se o velice jedovatou rostlinu! Bývá často zaměňován s na podzim kvetoucími druhy šafránů.

Pryskyřníky

Pryskyřníky (Rannunculus) jsou hlíznaté rostliny, které rostou po celé Evropě, v Asii, Africe i Grónsku - od nížin až po horské oblasti. Existuje na 400 druhů pryskyřníků. Některé rostou jako nežádoucí plevel, jiné jsou ozdobou zahrad. Květy se objevují na rostlině podle druhu od března do června. Asijské druhy pryskyřníků kvetou od března do dubna, skalkové od března a záhonové druhy během léta.

Cibuloviny a hlíznaté rostliny

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies