Cibule šalotka

Jinak se jí také říká česnek askalonský, ošlejch nebo také množilka. Tento druh cibule pochází z Asie. Šalotka je štíhlá vejčitá cibulka, která má žluto-hnědo-červenou barvu. Vnitřek šalotky je bílo-fialový. Šalotka je vytrvalá a je schopna čelit i velkým mrazům oproti klasické cibuli.

Cibule šalotka

 

Šalotka v kuchyni

 

V minulosti byla považována za posvátnou cibuli, proto se využívala méně často - pouze při náboženských obřadech. Dnes se už konečně začíná více používat i v české kuchyni. Spousta kuchařů používá raději šalotku než běžnou cibuli. Šalotka má totiž jemnější chuť než klasická cibule. Nemá takovou výrazně palčivou chuť. Spíše by se dalo říct, že má nasládlou a jemně česnekovou chuť. Zpracovat můžete i její nať, jež se podobá pažitce.

 

Pěstování

 

Měli byste ji vysázet na začátku jara. Stačí jen do tvrdé půdy vyhloubit jamky, do kterých pak vložíme cibulky. Nechte vyčnívat pouze špičky, takže zhruba ¼ můžete nechat nad zemí. Zasaďte je na záhon, kde neustále svítí slunce. Šalotce prospívá spíše slehlá půda, takže s úpravou záhonu neotálejte, aby před výsadbou půda sesedla.

 

Mezi jednotlivými řádky by měly být mezery 30 cm a mezi samotnými cibulkami by mělo být minimálně 15 cm volného prostoru. Po 7 nebo 14 dnech kontrolujte, jestli cibulky sedí v jamce pevně. Pokud ne, raději je přesaďte. Na jaře a v létě je musíte častěji okopávat, jinak hrozí, že se vám plevel rozroste všude.

 

Uskladnění

 

Šalotku byste měli sklízet ve chvíli, kdy si všimnete, že jim zvadla nať. Cibulky pouze vyryjte ze země a nechte je tam uschnout. Po pár dnech rozdělíte skupiny cibulek a necháte opět odpočinout. Pak už je můžete skladovat na chladném a suchém místě a hlavně v dobře větraných prostorách. Nať vám doporučujeme svázat do copu či svazku - podobně jako běžnou cibuli. Jestli ji budete skladovat správným způsobem, může vám vydržet až 6 týdnů, což je déle než u klasické cibule.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies