Chutné recepty z lilku

Lilek je méně známá, avšak velmi chutná zelenina, na kterou často zapomínáme. Ne každý ví, že se nesmí jíst syrový. Doporučuje se dušení, vaření, pečení, velice chutný je také plněný a zapékaný. Naučíme vás zamilovat si ho!

Lilek

Lilek neboli baklažán - zajímavosti o této zelenině

Pro nás málo známá zelenina. Dá se koupit v obchodech, pěstovat ji na zahrádce je celkem náročné. Jedná se o lilkovitou zeleninu pocházející z Indie. Zralý plod má tmavě fialovou barvu.

Baklažán obsahuje ve slupce vitamín C, B1 a B2, proto by se neměl loupat. Dužina obsahuje také malé množství minerálních látek. Je nazelenalá, mírně houbovitá, křehká. Jsou v ní uložena celkem drobná, žlutá, penízkovitě plochá semínka. Baklažán se nejí syrový. Je potřeba jej tepelně upravit. Doporučuje se dušení, vaření, pečení nebo velice chutný je plněný a zapékaný. Chuť baklažánu vynikne především v kombinaci se zeleninou a kořením. Jako koření a bylinky je vhodný především česnek, ale také citrónová šťáva, pepř, estragon, bazalka, oregano, tymián, rozmarýn a koriandr.

Jak postupujeme při přípravě baklažánu?

Ze všeho nejdříve odstraníme stopku i s jejím pichlavým základem a pořádně umyjeme. Podle druhu přípravy plod buď rozpůlíme nebo jej nakrájíme na asi 2 centimetry silné plátky. Plochy řezu posolíme a počkáme, až se odvodní. Řezy osušíme a zakapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Pokud lilek obalujeme jako řízek, je vhodná příprava fritováním.

 

Pokud budeme ve fritéze hlídat teplotu na 160 °C, zabráníme tomu, aby byly příliš kalorické. Při této teplotě se zavřou póry a tuk se nedostane dovnitř. Je dobré posypat řezné plochy moukou. Také to zabrání pronikání tuku. Dalším možným zpracováním je plod rozpůlit, dužinu lehce vydlabat a naplnit směsí mletého masa se zeleninou a bylinkami, posypat sýrem a zapéct v troubě. Baklažány by se neměly skladovat ve velkém chladu. Stačí přihrádka na zeleninu ve vaší lednici.

Grilovaný lilek

1 lilek, olej, česnek, sůl, bazalka

Jak na to

Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme 20 minut uležet. Poté dáme na gril a potíráme marinádou z oleje, prolisovaného česneku a jemně posekané bazalky. Grilujeme asi 15 minut.

Pečený lilek s mozarelou

1 velký lilek, 1 lžíce mouky, 2 vejce, olivový olej, 40 g nastrouhaného parmezánu, cca 18 lístků čerstvé bazalky, 300 g nakrájené mozzarelly, sůl, pepř

Na omáčku: 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 nasekaný stroužek česneku, 1 nakrájená cibule, 1 kořen celer, nakrájený na kousky, 400 g konzervovaných rajčat

Jak na to

Lilek omyjeme a překrojíme podélně na 6 kousků. Zahřejeme olivový olej na pánvi, přidáme česnek, cibuli, celer a osmahneme doměkka. Vmícháme rajčata, osolíme, opepříme, přikryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni přibližně 25 minut. Troubu předehřejeme na 200 °C. Kousky lilku obalíme v mouce a v osolených a opepřených vejcích.

 

Na pánvi rozehřejeme olej a dohněda osmahneme obalený lilek z obou stran. Takto připravené lilky vložíme do zapékací mísy, na jejíž dno nejprve nalijeme trochu omáčky. Lilky osolíme a opepříme, posypeme parmezánem, lístky bazalky a půlkou mozzarelly. Přelijeme omáčkou, přidáme zbytek mozzarelly a parmezánu. Pečeme v troubě 15 minut, dokud povrch pokrmu lehce nezhnědne.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies