Chryzantémy v květináči

Chryzantémy nízkého vzrůstu, nebo-li listopadky, nadchnou záplavou malých květů jasných barev. Ozdobit si s nimi můžeme každou místnost v bytě, balkón, okenní parapet, terasu i zahrádku. A právě nyní je jejich období! Koukají na nás z pultů nejednoho většího obchodního řetězce či hobby marketu. Podlehnete také jejich kouzlu? Poradíme vám, jak se o chryzantémy v květináči postarat, abyste se z jejich květů mohli těšit co nejdéle.

Chryzantémy v květináči

Listopadky v květináči

Podzimní chryzantémy, nebo-li listopadky, jsou víceleté rostliny nízkého růstu, latinsky zvané Chrysathemum. Jsou oblíbené pro své drobné květy, jenž jsou zářivě zbarvené a mohou být jednobarevné nebo vícebarevné. Zejména na podzim jsou k dostání v mnoha obchodních řetězcích, zahradnictvích či hobby marketech. Lidé je často využívají k výzdobě hrobu na Dušičky. Díky svému lákavému vzhledu jsou vhodné i jako podzimní výzdoba interiérů, okenních parapetů, balkónů, schodišť, teras nebo zahrádek. Výhodou je, že tyto chryzantémy se řadí mezi trvalky, což znamená, že pokud se o ně budeme dobře starat, vydrží nám po mnoho let.

Chryzantémy – původ, zajímavosti, druhy a jejich pěstování od A do Z

Oblíbené variety nízkorostoucích chryzantém

Nejoblíbenějším typem listopadek je tzv. „multiflora“, jenž je charakteristický nízkým vzrůstem, vysokou odolností, snadným pěstováním a samozřejmě také bohatým květenstvím, drobných, zářivě zbarvených květů. Mezi nejoblíbenější variety chryzantém typu multiflora, lze zařadit následující:

  • červeně kvetoucí – Delaware, Morgan Red, Angela Red, Sherry Orange Red, Tabitha Red, Marlene Red, Cheryl Red.
  • oranžově kvetoucí – Ursula Bronze, Ursula Orange, Jacqueline Orange Red.
  • růžově kvetoucí – Ursula Pink, Gigi Pink, Angela Pink, Jacqueline Pink, Magic Pink.
  • fialově kvetoucí - Patricia Dark Pink, Morgan Pure Pink, Magic Purple, Magic Blue.
  • žlutě kvetoucí - Yellow Delaware, Sofie Yellow, Marilyn Golden Yellow, Kerry Yellow, Inez Yellow, Cheryl Golden Yellow.
  • jasně bílé - Blanche Poiteviné Supreme, Gigi Snow, Cheryl White.

Základní péče o listopadky

Listopadkám nejlépe vyhovuje světlé stanoviště, s teplotou pohybující se od 10 do 15°C. Lze je úspěšně pěstovat i při teplotách okolo 20°C. Z hlediska substrátu nejsou tyto rostliny příliš náročné. Vyhovuje jim běžný, propustný pěstební substrát s přídavkem písku a hnoje. Náročné jsou ovšem na zálivku a časté rosení. Pěstujeme-li je při vyšších teplotách, dbáme na to, aby nikdy nepřeschly. V opačném případě začnou chryzantémám opadávat květy. Chceme-li zesílit jejich růst rostlin, pravidelně je prořezáváme.

Péče o listopadky po odkvětu

Po odkvětu u chryzantém seřežeme všechny dlouhé výhony a umístíme je na světlé místo, kde se teploty pohybují od 2 do 10°C. Pokud chceme, aby nám na jaře vykvetly, pravidelně je rosíme (zbytečně je ovšem nepřemokřujeme) a dodáváme jim živiny. Na jaře umístíme chryzantémy na venkovní stanoviště a dále o ně pečujeme. Jaro je ideálním obdobím pro jejich množení. Chryzantémy množíme semeny, řízkováním a nebo dělením trsu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies