Chryzantémy od A do Z

Zajímá Vás kdy a kde se začaly chryzantémy poprvé pěstovat? V jaké zemi je chryzantéma národní květinou? Jak se o chryzantémy správně starat, aby dlouho vydržely a krásně kvetly? Jaké choroby a jací škůdci chryzantémy nejčastěji trápí? Nejen to, ale mnohem více se dozvíte v našem dnešním článku.

Chryzantémy

Z historie chryzantém

Původní domovinou chryzantémy je Čína, odkud se ve 12. století dostala do Japonska. Dnes je pro Japonce národní květinou. Důležitou roli hraje chryzantéma v japonské mytologii, kde byla po staletí symbolem císařů a byla uctívána jako symbol Slunce. Hindové a buddhisté ji používají při mnoha ceremoniích. Do Holandska se první chryzantémy určené k řezu dostaly prostřednictvím Jacoba Layna v roce 1688. Právě Nizozemí  je jejich největším distributorem. Od roku 1900 se začaly pěstovat chryzantémy tak, aby kvetly na podzim. Od roku 1954 byl v USA zaveden systém na jejich celoroční pěstování.

Pro zajímavost: Název této květiny je odvozen z řeckého chrysos (zlato) a anthemon (květ). V Japonsku a Číně upravují z čistých chryzantémových květů různé pokrmy - například pečivo, saláty nebo kompoty.

Jak chryzantéma vypadá?

Chryzantéma (latinsky Chrysanthemum) je druhá nejoblíbenější, víceletá, keříčková rostlina pěstovaná v Evropě. U nás je  známá také jako listopadka -protože kvete na konci podzimu a nebo začátkem zimy, proto také toto označení. Má typickou, nenápadnou vůni a květy různých velikostí a různého zbarvení (od bílé, žluté, přes bronz, purpurovou až po fialovou, zelenou, atd.). Existuje více než 350 odrůd a různých variet chryzantém.

Využití chryzantém

Dříve se chryzantéma velmi často používala na výzdobu hrobů, tato tradice se zachovala dodnes. Ovšem nejedná se pouze o smuteční rostlinu, jak si mnoho lidí v dnešní době mylně myslí. Chryzantémy mohou v chmurných podzimních dnech rozzářit také zahrádku či interiér.

Chryzantéma a její pěstování

Chryzantéma má ráda chladnější stanoviště s teplotou okolo 10 - 15 °C.  Je světlomilná, vhodné je dobře osvětlené stanoviště, které bude chráněné před přímým sluncem a průvanem. Roste v obyčejné půdě s přídavkem hnoje a písku. Rostliny neumisťujte nad radiátor ani na místo, kde hrozí výrazné výkyvy teplot - ty chryzantémy snáší velmi špatně. Pokud chcete i po odkvětu rostlinu pěstovat, seřízněte ji a málo zalévejte. Hrnkové chryzantémy zakoupené v zahradnictvích se většinou pěstují jako jednoleté.

Zálivka a hnojení

Chryzantémy pravidelně zalévejte měkkou vodou, nejlépe dešťovou. Může být i převařená voda z kohoutku, samozřejmě o pokojové teplotě. Nesnáší přelití, ale ani úplné proschnutí.V zimním období zálivku omezte. Rostlinu hnojte 1x za 14 dní speciálním hnojivem určeným pro chryzantémy.

Přesazování a rozmnožování chryzantémy

Dokud je chryzantéma mladá, přesazujte ji každý rok. Na podzim po odkvětu přesazujte do skleníku a na jaře na záhon. Později podle potřeby. Rostlinka se rozmnožuje řízkováním, semeny (na jaře) nebo dělením rostliny s kořeny. Pro zesílení ji můžete prořezávat.

Péče o chryzantému po odkvětu

Po odkvětu obřežte všechny dlouhé výhonky a postavte rostlinu do chladnější místnosti na světlé místo. Dodávejte ji čerstvou půdu a každé dva týdny ji hnojte, jinak znovu nepokvete.

Choroby a škůdci chryzantémy

Pokud rostlinu málo zaléváte, bude mít zvadlé listy. Jejími hlavními živočišnými škůdci jsou mšice a pavoučkové kleště.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies