Chryzantémy - jak si je vypěstovat?

Podzim sice teprve začíná, ale nostalgie tohoto období se již pomalu vstupuje do našich zahrádek. Letničky pomalu dokvétají, ale na záhonech zůstává barevná záplava některých trvalek. A chryzantémy patří mezi ty nejoblíbenější.

Chryzantéma

 

Kdysi byly tyto krásné květiny pěstovány a kupovány jako smuteční květiny. Ale ty doby jsou pryč, takže jejich krásu můžeme již plně ocenit i na své zahrádce. Některé druhy nejsou vhodné pro výsadbu na záhon, takže buďte při výběru opatrní a raději se poraďte s odborníkem. Jestli zvolíte odrůdy, které nesnesou chladnější podmínky, s prvními mrazíky o ně pak přijdete.

 

Pro venkovní výsadbu jsou ideální chryzantémy zimovzdorné nebo chryzantémy ze skupiny Multiflora, které můžete pěstovat i v nádobách. U nás je většinou mírná zima, proto venkovní druhy v zimě bez potíží přežijí. Stačí je jen přisypat lehčí zeminou - nejlépe směsí z kompostu a rašeliny.

 

Pěstování

 

Chryzantémy vydrží krásné spoustu let, potřebují k tomu ale ty správné podmínky pro přežití. Vyžadují dostatek vláhy, budou vám prospívat na slunném stanovišti ve středně těžké, humózní půdě, která je dobře propustná. Pravidelným přihnojováním nikdy nic nezkazíte. Především v období vegetace vyžadují přihnojování každých 14 dní.

 

Během období růstu je musíte dostatečně zalévat. Zálivku střídejte s kypřením půdy a s přihnojováním tekutými hnojivy. Nejlepší je holubí či slepičí trus. S hnojením byste měli přestat ve chvíli, jakmile poupata ožijí barvami. Sice byste jim měli dopřát slunné stanoviště, ale tyto houževnaté květinky se spokojí i s místem, na které svítí sluníčko alespoň 5 hodin denně.

 

Pokud máte dekorační, sasankovitou, jednoduchou či drobnokvětou odrůdu chryzantém, pak se doporučuje zaštipovat rostliny jednou či dvakrát, aby z rostliny vzniklo více výhonků. Vyšší odrůdy je třeba vyvazovat, aby se vám nevylomily ze země.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies