Chřestová sezóna je tady

Ochutnali jste už chřest? Patří k vašim oblíbencům na talíři nebo jste ještě o něj ani nezavadili? Období chřestu právě začíná. Ovšem pospěšte si, sezóna netrvá dlouho, pouze od dubna do června.

Chřest

Chřest obecný, neboli Asparagus officinalis, je lahodná zelenina, oblíbená hlavně pro svou delikátní chuť a také pro vysoký obsah bílkovin a vlákniny. V České republice se pěstuje na Mělnicku. Jsou zde pro něj ty nejvhodnější podmínky. Ve světě je známý svou vysokou kvalitou. Proto se taky převážná část produkce českého chřestu vyváží - většinou do Holandska a Německa. V posledních letech lze ten nejlepší český chřest koupit i u nás - a to ve vybraných supermarketech nebo farmářských prodejnách. Rozlišujeme ho podle barvy na bílý, zelený a fialový. Stále ale jde o jednu a tu samou rostlinu. Proč má tedy pokaždé jinou barvu? Záleží to na světle. Bílý chřest roste zakrytý černými plachtami, aby se k němu nedostaly sluneční paprsky. Zelený se pěstuje volně a fialový nádech dostanou bílé výhonky, když se dostanou na světlo.

 

Nákup a zpracování


Při nákupu věnujte pozornost čerstvosti a kvalitě. Čerstvý chřest poznáte podle pevné uzavřené hlavičky a příjemné vůně. Při naříznutí z něj vytéká bílá míza. Je křehký a nedá se ohnout, praskne. Pokud je gumový nebo má zaschlé konce, raději ho nekupujte, zkazili byste si chuť. Bílý chřest je jemnější, ale musíte ho před přípravou důkladně oloupat. U zeleného stačí pouze odloupnout dřevnaté konce. Zpracováváme ho nejlépe ihned po nákupu. Delším skladováním se znehodnocuje jeho skvělá chuť a hořkne.

 

Chřest v kuchyni


Není třeba ho dlouho tepelně upravovat. Stačí pár minut. Nejčastěji se používá vařený a přelitý různými omáčkami anebo zapečený sýrem. Často slouží jako příloha k masům. Výborně se hodí i do různých salátů a těstovin. Velmi oblíbená je i krémová polévka z chřestu. Dá se samozřejmě jíst i syrový. V této formě si zachovává všechny své živiny.

 

Příznivé účinky


Chřest nekonzumujeme pouze pro jeho delikátní chuť. Působí velmi pozitivně na naše zdraví. Obsahuje močopudné látky, je bohatý na vlákninu, bílkoviny a vitamín C. Pomáhá při dně, a to tím, že rozpouští kyselinu močovou, která se usazuje v končetinách, Má málo kalorií, tudíž je vhodný při redukčních dietách. Měli bychom tedy využít jeho krátké sezony a udělat si pár zdravých lahůdek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.6 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies