Choroby skladovaných jablek

Některé choroby jablek se někdy vyskytnou až během skladování. Kvalitu skladovaného ovoce ovlivňují vhodně zvolené podmínky ve skladech. Jaké jsou nejčastější (především houbové) choroby jablek?

Nahnilé jablko

Choroby skladovaných jablek – hořká pihovitost

Hořká pihovitost postihuje některé odrůdy jablek během skladování a někdy již před sklizní. Na plodech se objevují vpadlá místa o průměru 1 až 5 mm, tmavěji zbarvená než okolní slupka, která později hnědnou. Hlavní příčinou je nedostatek vápníku v plodech. Dále tuto chorobu může zvýšit příliš silný řez stromů. K odolným odrůdám patří např. Idared, Golden Delicius, Jonagold. 

Choroby skladovaných jablek – houbové choroby

Na jablkách se během skladování může rozšířit řada houbových chorob. Důležitá je především čistota prostředí a hygiena skladování. Teplotní podmínky v klasických chlazených skladech se pohybují v rozmezí 1 až 3 °C a vzdušná vlhkost bývá vyšší než 85 °C. Tyto podmínky vyhovují většině hub, které napadají skladované ovoce.

Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – sazovitost

Sazovitost se může objevit už před sklizní, rozšiřuje se hlavně v deštivých dnech, pokud plody nebyly ošetřeny fungicidy.

Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – strupovitost jabloně

Z houbových chorob i ve skladech nejvíce škodí strupovitost jabloně. Tato choroba se na skladovaných jablkách vyskytuje v podobě drobných teček. Houby mohou setrvávat v latentním stavu na povrchu plodů nebo v bednách na ovoce a aktivují se až v podmínkách vysoké vzdušné vlhkosti ve skladu. Největší výskyt strupovitosti je u odrůdy Golden Delicius. 

Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – kruhová hnědá hniloba

Choroba se vyskytuje většinou až v druhé polovině skladovacího období. Vyvolává na plodech ostře ohraničené okrouhlé hnědé skvrny o průměru 0,5 až 3 cm, jejichž povrch se miskovitě prohýbá. Napadané plody se rychle kazí, s dobou uskladňování se zvyšuje také náchylnost k této chorobě.

Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – černá a hnědá moniliová choroba

Je nejrozšířenějším původcem hniloby jádrového ovoce, která se vyskytuje v sadech na plodech jako hnědá a ve skladech spíše jako černá hniloba. Je doprovázena typickými sametovými polštářky konidií, které bývají soustředěny v koncentrických kruzích.

Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – modrá (peniciliová) hniloba

Na povrchu napadených plodů se objevují špinavě šedé nekrotické skvrny, kde se slupka mírně prohýbá a dužnina měkne a podléhá kašovitému rozkladu, slupka svraskává a objevuje se typický plesnivý zápach.

Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – šedá hniloba jablek

Vyvolává hnilobu plodů, při které slupka ztrácí lesk a dužnina plodu zvláštním způsobem moučnatí. Větší výskyt této choroby se může objevit tam, kde se ovoce zpočátku skladuje v příliš vlhkém a teplém prostředí.

Choroby skladovaných jablek – houbové choroby – fusariova hniloba

Při periférní hnilobě infekce vniká do dužniny poškozenou slupkou především u stopky plodů. Druhým typem je jádřincová hniloba, kde se nekróza šíří z jádřince. U tohoto typu vznikly zárodky houby do plodu již za vegetace. Zhnědlá slupka není hořká, měkne, ale nekašovatí.

Choroby skladovaných jablek – další příčiny

Hnilobu plodů mohou také odstartovat různá mechanická poranění – např. poškození hmyzem, poranění otlakem od bedny, vytržená stopka plodů apod.

Choroby skladovaných jablek – třiďte jablka

 

  • Před uskladňováním je nutné odstranit všechny poškozené plody.
  • Odrůdy jablek silně náchylné na výskyt skládkových chorob (např. Golden Delicius) je nutné fungicidně ošetřovat.
  • Aplikace vápenatých přípravků v červenci a srpnu významně zlepšuje skladovatelnost jablek.
  • Během skladování by měly být odstraňovány shnilé i nahnilé plody, které bývají zdrojem pro další šíření chorob ve skladu.
  • V žádném případě by neměly být konzumovány zbytky plodů po vykrojení shnilé nebo plesnivé části.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies