Choroby a škůdci trávníku

I když se to nezdá, i trávník může onemocnět. Má řadu přirozených i umělých škůdců. Kromě napadení různými plísněmi trávníku neprospívají ani krtci a myši a znehodnotit jej může dokonce i pes, který si značkuje své území.

Tráva, trávník, zeleň

NEJČASTĚJŠÍ CHOROBY TRÁVNÍKU a TRAV

Plíseň sněžná (Fusarium nivale)

Plíseň sněžná napadá trávu většinou přes zimu, zvláště když napadne sníh na teplou, nepromrzlou půdu, je-li půdní povrch zhutnělý nebo při nadbytku dusíku na podzim. Trávu pokryje bílý povlak, žloutne, pak hnědne a rozpadá se. Výskyt je silnější na zastíněných místech.

Řešení

Napadená místa je třeba opatrně vyhrabat a přihnojit ledkem vápenatým. V případě silného napadení proveďte fungicidní ošetření.

Paluška travní (Typhula incarnata)

Pokud na trávníku při nízkých teplotách dlouhodobě leží sníh a vzdušná vlhkost je vysoká, mohou se na travním porostu objevit hnědé, šedivé až bílé skvrny. Obvykle si jich všimneme až po setí trávníku.

Řešení

Způsob ošetření je stejný jako v případě napadení plísní sněžnou. Odumřelou hmotu odstraňte a přihnojte půdu ledkem vápenatým.

Rez travní (Puccinia graminis)

Rez travní se projevuje rezavými prášivými puchýřky na trávníku. Postupně dochází ke zkrucování a zasychání listů. Příčinou jsou časté dešťové srážky a rosy, zvláště za vyšších teplot.

Řešení

Rez travní bohužel nelze odstranit žádným přípravkem. Omezte zálivku a napadené části odstraňte.

Rez korunkatá (Puccinia coronata Corda)

Korunkatá rez se na rozdíl od rzi travní projevuje světlejšími, žlutými až oranžovými přášivými puchýřky, které ale mohou doprovázet černé lesklé skvrny. Postupně dochází ke zkrucování až úplné destrukci listů. Příčinou může být nedostatečná výživa, vysoká teplota a vysoká vzdušná vlhkost.

Řešení

Napadené části odstraňte. Prevencí proti rzi korunkaté je častější sečení a vyrovnaná výživa.

Padlí travní (Blumeria graminis)

Bílý moučný povlak přecházející do hnědavých svrn, to je choroba zvaná padlí. Příčinou může být přehoustlá tráva, vysoká vzdušná vlhkost, zastíněné porosty. Napadené listy postupně odumírají.

Řešení

Prevencí proti této chorobě je pěstování odolných odrůd trávníku, vyrovnaná výživa a časté sečení. V případě silného napadení proveďte fungicidní ošetření.

Kornatka travní (Laetisaria fuciformis)

Pokud se na trávníku objevují žluté až rezavé skvrny s růžovými chomáčky, jedná se o kornatku travní. Choroba se vyskytuje většinou na podzim. Příčinou je dlouhodobé zamokření nebo nedostatečná výživa dusíkem.

Řešení

Správná výživa a prořezávání trávníku jsou hlavními opatřeními proti kornatce travní. V nejhorším lze použít fungicidy.

Napadení houbami – tzv. Čarodějné kruhy (Marasmius oreades)

Napadení choubou Basiodiomycetes se projevuje odumřelými travními zónami ve tvaru kruhů (bělavých nebo tmavě zelených), proto se tomuto jevu říká Čarodějné kruhy. Vyskytují se zejména na starších trávnících a písčitých půdách.

Řešení

Půdu je třeba vyměnit a vysét novou travní směs.

NEJČASTĚJŠÍ ŠKŮDCI TRÁVNÍKU A TRAV

Psi a kočky jako škůdci

Domácí zvířata poškozují trávník svými exkrementy. Psí moč je silně koncentrovaná, takže může způsobit deformaci trávy.

Krtci a myši

Krtci a myši podhrabávají půdu a rozrušují travní porost. Jejich likvidace je velmi obtížná. Můžeme se nám podařit škůdce odchytit, ale není zaručeno, že se nám na zahradě brzy nezabydlí škůdce nový.

Mravenci jako škůdci trávníků a trav

Mravenci znehodnocují vzhled trávníku tím, že na povrchu budují svá hnízda. Lze je zneškodnit biologickými přípravky jako je např. Bioformatox.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies