Choroby a škůdci masožravých rostlin

Masožravé rostliny jsou velmi atraktivní a oblíbené, vyžadují ale zvláštní péči. Při jejím nedodržení se mohou objevit choroby či škůdci, k jejichž odstranění je třeba přistupovat velmi šetrně.

Masožravá rostlina

Škůdci masožravých rostlin

Masožravé rostliny mohou být napadeny mšicemi, puklicemi nebo sviluškami, častěji se tak ale děje u masožravek pěstovaných venku nebo u velmi mladých rostlinek. Nejhorší jsou přitom mšice, které rostlinu doslova vysávají. Svilušky (velmi malý, asi milimetrový hmyz, vypadá jako červené tečky) lze odstranit vodou – stačí je tři dny intenzivně rosit. Mšice a puklice (připomínají malé hnědé poklice, jsou doslova přisáté na rostlince) lze z napadených míst setřít. Pesticidy používejte jen výjimečně – pro mucholapky jsou většinou větším zlem než samotní škůdci.

Choroby masožravých rostlin

Hniloba rostliny

Masožravé rostliny mohou trpět hnilobou, zvláště jsou-li stresované nedostatkem světla v zimě, trvale nízkou teplotou a přitom vysokou vlhkostí způsobenou minimální cirkulací vzduchu (uzavřené prostory, nedostatečné větrání). Nezapomínejte, že mucholapky potřebují světlo celoročně, proto je v zimě přisvětlujte uměle. Pokud je rostlina napadena plísní během podzimu nebo zimy, ačkoliv pro její blaho děláte, co můžete, uhynulé listy odstraňte odstřihnutím a použijte šetrné fungicidy. Ale především - snažte se masožravé rostlině přizpůsobit podmínky jejímu přirozenému prostředí!

Když rostlina neroste

Zdá se vám, že mají rostliny nedostatečně vyvinuté pasti, že málo rostou a ztrácejí barvu? Příčinou může být nedostatek světla – postavte rostlinku na sluneční světlo nebo do polostínu. Řešením je také umělé osvětlení.

Vysušená rostlinka

Pokud substrát přeschne a rostliny jsou povadlé, okamžitě je zalijte a u masožravek s láčkami nalijte vodu i do pastí, bude ji okamžitě vstřebávat (za normálních okolností ale tak nečiníme, ředily by se trávicí šťávy).

Pozor! Sesýchání starých listů a pastí je zcela normální – každá část má omezenou životnost a po jejím úhynu obvykle narostou nové, mladé listy a pasti. Vyschlé, uhynulé části vždy odstraňte, mohly by jinak začít hnít a napadnout hnilobou i ostatní části rostliny.

Skvrny na substrátu

Pokud se na substrátu objeví žlutobílé nebo hnědobílé slizké skvrny či hrudky, dochází k usazování vodního kamene, což je možné jen u tvrdé vody. Používejte proto jen měkkou vodu (dešťovou nebo destilovanou).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies