Choroby a škůdci hlávkového zelí

Alternáriová skvrnitost košťálovin, květilka zelná, mšice zelná, bělásek zelný, bělásek řepový, můra zelná a můra kapustová, osenice polní a krytonosci. Přečtěte si více o těchto chorobách a škůdcích hlávkového zelí.

Bělásek zelný

Alternáriová skvrnitost koštálovin

Alternáriová skvrnitost koštálovin (Alternaria brassicicola) se objevuje u mladých rostlin na děložních listech a kotyledonech, kde vytváří drobné vpadlé hnědočerné až černé čárkovité skvrny, které později splývají. U starších rostlin se na okrajích listových čepelích vytvářejí okrouhlé skvrny o velikosti 10 i více milimetrů, které jsou šedohnědé až hnědofialové barvy. Na řapících, květních stopkách, korunních plátcích, šešulích a na listové nervatuře jsou tyto skvrny protáhlého tvaru. Při silnějším napadení rostliny hynou. Silněji napadené listy žloutnou, nekrotizují a opadávají.

Vhodnou prevencí je používání uznaného osiva ze zdravých semenných porostů, dostatečné střídání plodin v osevním postupu, včasné odstraňování napadených částí rostlin a posklizňových zbytků.

Květilka zelná

Květilka zelná je druh mouchy, jejíž bílé, beznohé a bezhlavé larvy okusují kořínky mladých rostlin, později i hlavní kořen hlávkového zelí. Larvy druhé a třetí generace pak většinou vyžírají chodbičky v košťálech a na bázích hlavních žeber listů. Rostliny následkem toho zpomalují svůj růst, vadnou - některé žloutnou, jiné červenají a ve většině případů hynou. Osvědčenou nechemickou ochranu představují ochranné terče (límce). Rostliny po výsadbě ošetřete insekticidem DURSBAN 10 G.

Mšice zelná

Mšice zelná, zvaná také „popelka" je moucha, která je hustě pokryta šedavým (modrošedým) voskovým popraškem. Mšice žijí v koloniích na spodní straně listů většiny brukvovitých rostlin, kde vysávají listy. Následkem sání mšic se listy deformují, žloutnou a při silnějším napadení zasychají. U hlávkového zelí se nevytváří hlávky, mšice navíc přenáší některé virové choroby a znečisťuje rostliny medovicí, která je následně přerůstána houbovými černěmi. U hlávkového zelí je nejdůležitější ochrana do doby, než je vyvinuto více než 16 listů. K ošetření je možné použít přípravek RELDAN 40 EC.

Bělásek zelný

Nejznámějším škůdcem hlávkového zelí je bělásek zelný (Pieris brassicae). Ten klade vajíčka ve skupinách a jeho typicky žlutozelené housenky s černými skvrnami okusují listy od okrajů a ponechávají z nich jen nervaturu (žilnatinu). Největší škody způsobují od července do září. Bělásek zelný nemá rád vůni šalvěje, proto je vhodné vysadit v blízkosti hlávkového zelí také záhon s touto bylinkou. Použít můžete také přípravky BIOBIT WP, DIMILIN 48 SC a nebo NOMOLT 15 SC.

Bělásek řepový

Bělásek řepový (Pieris rapae) klade vajíčka jednotlivě. Housenky běláska řepového jsou matně zelené (tmavě i světlezelené). Po krátkém žíru na vnějších listech, kde vykusují kruhové otvory, se prokusují dovnitř hlávek, které často následkem druhotné infekce podléhají hnilobě. Vhodné jsou insekticidní přípravky BIOBIT WP, DIMILIN 48 SC, NOMOLT 15 SC , STEWARD.

Můra zelná a můra kapustová

Můra zelná (Mamestra brassicae) a můra kapustová (Mamestra oleracea) ožírají rostliny především v noci. Na poškozených rostlinách jsou viditelné požerky a tmavozelené hromádky trusu. Vhodné jsou insekticidní přípravky BIOBIT WP, DIMILIN 48 SC, NOMOLT 15 SC , STEWARD.

Osenice polní

Osenice polní (Agrotis segetum) poškozuje rostliny, stejně jako můra zelná a kapustová, v noci. Housenky poškozují všechny podzemní části a mladé rostliny pak často překusují v kořenových krčcích. Vhodný je insekticidní postřik v době před ukrytím housenek do půdy.

Krytonosci na hlávkovém zelí

Krytonosci (rod Ceutorhynchus) způsobují poškození kořenů. Vykusují v kořenech chodbičky a kladou do nich vajíčka. Napadení pak vypadá podobně jako nádorovitost. Vhodné je ošetření porostu přípravkem ZOLONE 35 EC, MOSPILAN 20 SP, CALYPSO 480 SC.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies