Choroby a škůdci fuchsií

Fuchsie jsou krásnými rostlinami, které zdobí naše balkóny i zahrádky. Tak, jako všechny rostliny, i fuchsie napadají nejrůznější choroby a škůdci. Jaké a jací to jsou nejčastěji? Víte, jak fuchsie před nimi ochránit?

Fuchsia

Mšice na fuchsiích

Tento bezkřídlý hmyz se na rostlinách vyskytuje zejména na jaře. Na fuchsiích se objevují lepkavé části, na kterých se usazují plísně. Následně se listy zbarvují dočerna. K ochraně rostlin lze použít přípravek Pirimor (Mospilan, Sumithion) nebo jejich přirozené predátory, kterými jsou slunéčko sedmitečné, larva zlatoočky či bejlomorka.

Svilušky a molice

Dalšími škůdci fuchsií jsou svilušky a molice. Ty se na rostlinách objevují zejména v případě, že je pěstujeme na příliš suchém a teplém stanovišti. Následkem sání svilušek jsou listy fuchsií na lícní straně drobně skvrnité. Postupně nabývají světlejšího, téměř stříbřitého zbarvení. Na spodní straně listů se mohou vyskytovat drobné pavučinky. Následkem útoku molic jsou listy fuchsií potřísněny lepkavým medovitým výměškem. Pokud se rostliny dotkneme, molice okamžitě vzlétnou.

Na oba škůdce platí postřik přípravkem Omite (nebo Talstar, Vermitec), případně přirození predátoři, kterými jsou slunéčko sedmitečné a larvy zlatoočky. Vhodné je umístění rostlin na dobře větraném stanovišti a častější zálivka.

Třásněnky a ploštice

Málokdy se na fuchsiích objevují třásněnky či ploštice. Třásněnky způsobují skvrnitost a deformaci listů, ploštice zase zřetelné okusy na celé nadzemní části fuchsií. Vhodná je aplikace přípravků na bázi organofosfátů, např. Mospilan, Acctelit 50 EC.

Plíseň šedá na fuchsiích

Fuchsie chorobami příliš netrpí. Pokud ano, nejčastěji se jedná o plíseň šedou. Ta se projevuje obvykle jako následek nesprávného pěstování - při přílišné vlhkosti a nedostatečném osvětlení. Na rostlině je zřetelný bílý povlak, který v krátkém čase šedne. Důležité je odstranění všech napadených částí rostliny a spálení odstraněných zbytků. K ochraně rostlin lze použít fungicidní přípravky - například Rovral.

Další články k tématu:

Pěstujeme balkónové květiny - fuchsie

Zazimování fuchsií a pelargóni

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies