Chcete si pořídit zakrslého králíka?

Zakrslý králík je milý a přítulný společník. Je společenský a dá se částečně vychovat. Mnozí si myslí, že je to časově nenáročné zvíře, ale je to mu přesně naopak. Králík se nesmí cítit osaměle. Je důležité si u něj vybudovat důvěru.

kralik

Co vědět než si ušáka pořídíte?

Zakrslý králík potřebuje pozornost. Ujistěte se, že na něj budete mít dostatek času. Králík se může cítit osaměle, dokonce i kvůli samotě trpí.

Králíci rádi okusují kabely, proto je dobré na ně dát další izolaci. Rádi skáčou i po postelích a válí se v peřinách, kde i čurají. Po období puberty se chování zlepší. Ušáci se dokonce naučí chodit na svůj záchod.

Důležité je odstranit pokojové květiny a nástrahy, které by králíčka mohly zranit.

Co králíkovi zajistit?

Klec - měla by být pro králíčka dostatečně velká, umístěna na klidném místě, kde nesvítí přímé slunce, neměla by být ani u topení

Záchod - králík by měl mít svůj záchod jak v kleci, tak v místnosti, kde ho budete pouštět

Potrava - zajistit jednu misku na jídlo, která bude na stálém místě

Napáječka - králík musí mít vodu pořád k dispozici

Ovocná větev - na okusování, králíkům se zuby nestříhají

Jak je to s veterinární péčí?

Králíci se očkují od desátého týdne. Očkuje se proti myxomatóze a králičímu moru. Takové nemoci může králíčkovi předat i obyčejný komár.

Nejčastější nemoc, která králíka v novém domově postihne, je kokcidióza. Nutná je prevence proti kokcidióze již od začátku.

Ochočování

S králíkem mluvte. Zvedejte králíka jen když je to nutné. Většina z nich zvedání nemají rádi. Nejlepší je, když k Vám králík přijde na mazlení sám. Sám si i řekne, když už má mazlení dost.


Ujistěte se, že na králíčka budeme mít dostatek času. Připravte pokoj bez nástrah a počítejte s tím, že v prvních týdnech Vám králík pár věcí poničí. Zajistěte mu potravu, zvlášť neomezené množství sena a dostatek vody. S králíkem komunikujte. Králíci nechápou tresty, vždy ho za dobrou věc pochvalte a odměňte pamlskem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies