Chcete místo zahrady louku?

Nebaví vás péče a údržba trávníku? Pak možná založení louky bude pro vás to nejlepší řešení. Jak louku správně založit a jakou vyžaduje péči a pozornost? Jen si představte ten pohled z okna, nádherně rozkvetlá louka, barevné květy a spousta motýlů.

Louka

Proč louku?

Co třeba proto, že louky k naší krajině zkrátka patří. Na našem uzemí byly louky odjakživa, ale postupem času louky bohužel mizí. Samozřejmě za to může nová výstavba a zemědělství. Je to škoda, protože louky jsou přírodním společenstvím mnoha vzácných rostlin a živočichů. Louka je velice odolná proti klimatickým výkyvům a její udržba není ani trochu náročná. Stačí jen vybrat takový luční porost, který se do našich klimatických a půdních podmínek hodí.

Jak na to?

Co je důležité? Nikdy nezakládejte louku do trávníku, na který se zrovna díváte. Chce to nově připravenou plochu, tráva by totiž luční osivo přes sebe nepustila. Půdu je tedy třeba vyčistit a zbavit všech plevelů, hlavně plevelů rozmnožujících se oddenky. Pokud například bršlici, pcháč nebo pýr dokonale neodstraníte, budou vás trápit i později. Až půdu zbavíte plevele, zryjte ji, rozdrťte hroudy a zkompostujte travní drny. Vysbírejte také kameny, potom zeminu uhrabte a nechce uležet.

Hnojení je zamítnuto

Půdu připravenou na louku nikdy nehnojte, tak podpoříte růst nitrofilních rostlin. Které to jsou? Šťovík, rdesna, kopřivy a jiné. Všechny tyto rostliny potlačí růst lučních květin i travin. Květnaté druhy lučních rostlin hnojení nepotřebují, stačí jim využít dostupné živiny. Vzhledem k druhové pestrosti louky jsou tabu také herbicidy.

Míchání je zamítnuto

Luční osivo je bohatší na kvetoucí rostliny než na traviny, protože traviny rostou rychleji, tím pádem by luční květiny mohly být udušeny. Vyvyrujte se tedy míchání lučního osiva s jiným travním semenem, jinak budete mít na louce víc trávy než květů.

Kdo si počká, ten se dočká

Na přirozené louce se květiny přesévají během celého roku, ale nevyklíčí ihned. Semínka čekají na vláhu. V zahradě se dočkáte vláhy především na jaře a na podzim. Lepší je zvolit jarní výsev. Začněte v dubnu, nejpozději pak v červnu.

Ruční setí

Vzhledem k tomu, že luční osivo je velice jemné a drobné, je ruční setí nejvhodnější. Aby vám osivo vyšlo na celou louku, rozdělte jej do menších částí, stejně jako plochu na kterou budete sázet. K osivu můžete přidat suchý písek, tak množství naředíte a sobě setí usnadníte. Na jeden metr čtvereční vysajte asi jeden nebo dva gramy osiva. Až budete mít setí za sebou, vezměte do rukou hrábě a lehce osivo zapravte do půdy. Teď už nezbývá,než čekat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies