Česnek v kuchyni

V dnešním článku si povíme o česneku. Přečtěte si více o jeho účincích na naše zdraví a o jeho využití v kuchyni. Připravte si česnekovou polévku podle tradičního receptu.

Česnek

Všeobecně o česneku

Česnek je oblíbenou zeleninou, která se v našich klimatických podmínkách dá bez větších problémů pěstovat. Je to vytrvalá rostlina, s lodyhou vysokou asi 40 centimetrů. Cibule česneku je složena z podlouhlých pacibulek, krytých obalem z bílých šupin. Výsadba se provádí na podzim, v letních měsících následujícího roku sklízíme zralé plody, které následně sušíme.

Více o pěstování a skladování česneku, se dočtete ve článku ZDE>

Česnek a naše zdraví

Již staří Číňané, Řekové a Římané užívali česnek pro jeho celkově posilující účinky. Také otroci stavící egyptské pyramidy se bouřili, když jim byl příděl této rostliny omezen. Vůbec se jim nedivíme.

Česnek totiž obsahuje aminokyseliny allicin a alliin, vinylsulfid, velké množství vitamínu C, vitamíny A, B1, B, esenciální oleje a mnoho dalších, pro člověka zdraví prospěšných látek. Má antibakteriální a antivirové účinky, snižuje srážlivost krve i krevní tlak, pomáhá předcházet chorobám srdce, kardiovaskulárním chorobám i kornatění cév, navíc antioxidanty v něm obsažené chrání naše tělo před rakovinou. Použít jej můžeme při plísních, mykóze, onemocnění horních cest dýchacích, k eliminaci střevních bakterií, při nadýmání i proti střevním parazitům. Denně zkonzumujte 2 - 3 stroužky česneku a uvidíte, že výsledek se brzy dostaví.

Česnek v kuchyni

V kuchyni se česnek velmi hojně používá k přípravě masitých a zeleninových pokrmů, k přípravě topinek, velmi oblíbených bramborových placek, ale také do polévek (například taková česneková polévka je opravdovou pochoutkou, která Vás navíc postaví na nohy po nočním alkoholovém mejdanu). Zkrátka, česnek si své uplatnění vždy najde.

Nalákali jsme Vás na česnekovou polévku? Připravte si ji podle našeho receptu!

Recept na tradiční česnekovou polévku

1 litr kuřecího vývaru, 1 cibule, 1 palice česneku, 1  lžíce sádla, 2 - 3 větší  brambory, 1 vejce, sůl, pepř, nové koření, majoránka

Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na troše sádle, zalijeme kuřecím vývarem. Přidáme oloupaný česnek nakrájený na menší kousky, na kostičky nakrájené brambor. Ochutíme solí, pepřem, novým kořením a dle chuti majoránkou. Vaříme do té doby, dokud brambory nezměknou. Před ukončením varu přidáme do polévky rozšlehané vejce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies