Čerstvý špenát na zahrádce

Pěstování špenátu není časově náročné a vzhledem k pestré škále zdraví prospěšných vitamínů a minerálů, které jeho chutné zelené listy obsahují, se rozhodně vyplatí. Máte-li na zahrádce alespoň trochu místa, vysejte si zde alespoň několik semínek špenátu. Během pár dní budete mít k dispozici bohatou úrodu svěže zelených a velmi chutných listů, které lze zpracovávat na mnoho způsobů.

Listy čerstvého špenátu

Špenát, foto: sxc.huVšeobecně o špenátu

Špenát (latinsky Spinacea oleracea) je rostlina pocházející z Iránu a Afghánistánu. Obsahuje velké množství vitamínu C a A, vitaminů skupiny B, biotinu, niacinu, draslíku, železa, hořčíku a vlákniny, díky čemuž aktivuje metabolismus sacharidů, posiluje imunitní systém, zpevňuje kosti a zuby, podporuje činnost srdce, zklidňuje nervovou soustavu, odvodňuje tělo, posiluje pokožku, vlasy a nehty, pomáhá při zácpě, zlepšuje náladu a zahání únavu. Jeho chuť se nedá se špenátovým protlakem, které je běžně k dostání v obchodech, vůbec srovnat.

Zajímavé odrůdy špenátu pro vaší zahrádku

Emilia F1 - hybridní odrůda vhodná pro jarní výsev. Má středně zelené, mírně bublinaté listy, které jsou rezistentní k plísni špenátové a vybíhání do květu.

Lorelay – odrůda špenátu vhodná k jarnímu i podzimnímu výsevu. Má tmavé, středně velké a polovzpřímené listy. Tato odrůda dobře přezimuje.

Misano F1– odrůda špenátu vhodná k jarnímu i podzimnímu výsevu. Tato odrůda dobře přezimuje.

Previa F1 - výnosná hybridní odrůda, vhodná k jarnímu výsevu. Tvoří bohaté růžice tmavozelených listů, které jsou rezistentní k plísni špenátové a vybíhání do květu.

San Marco F1 - hybridní odrůda se středně zelenými, mírně bublinatými listy, která je vhodná pro jarní a podzimní pěstování. Tato odrůda dobře přezimuje.

Winter Riesen – hybridní odrůda se středně zelenými, mírně bublinatými listy, která je vhodná pro jarní a podzimní pěstování. Tato odrůda dobře přezimuje.

Monores – velmi raná odrůda špenátu. Je vhodná pro přezimování a ranou jarní sklizeň. Odolává mrazům, plísni špenátové i vybíhání do květu.

Matador - odrůda špenátu vhodná k jarnímu i podzimnímu výsevu. Tato odrůda dobře přezimuje, odolává plísni špenátové i vybíhání do květu.

Pěstební substrát a stanoviště

Špenát má rád hlinitopísčité, dostatečně propustný a živinami zásobený pěstební substrát s pH pohybujícím se v rozmezí 6,5 až 7,5. Rostlinám se dobře daří na záhonech, ve sklenících i pařeništích.

Výsev špenátu na stanoviště

Špenát můžeme vysévat přímo na stanoviště a to buď brzy zjara (nejlépe začátkem května), chceme-li sklízet v létě, nebo koncem léta, pokud chceme sklízet na podzim. Vyséváme buď do řádků nebo na široko. Pomoci klíčení semen můžeme například tím, že je před výsevem namočíme a umístíme na 24 hodin do lednice. Poté je ihned vysejeme do pěstebního substrátu, aby nestihla vyschnout.

Péče o špenát během vegetace

Po výsadbě je nutné špenát přiměřeně zalévat a také 1x za 14 dní hnojit speciálními, nejlépe tekutými hnojivy, určenými pro listovou zeleninu. Pravidelně také odstraňujeme plevel. Během okopávání záhonů postupujeme opatrně, protože špenát má mělkou kořenovou soustavu.

Sklizeň špenátu

Špenát sklízíme 45 až 65 dní od výsevu. Listy můžeme konzumovat syrové, tepelně zpracovat a nebo je zamrazit. Je dobré vědět, že tepelnou úpravou špenát ztrácí své příznivé účinky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies